Objavljena knjiga “Hrvatski Domovinski rat 1991.-1995.” D. Domazeta – Loše

Autor: hina

Autor u proslovu navodi kako je knjigu napisao zato da nestanu dvojbe o tome tko je žrtva, a tko agresor, tko je napadao da bi oteo tuđe, a tko je branio svoje, tko je uistinu dijelio BiH, a tko ju je zapravo spasio.

Knjigu Davora Domazeta- Loše “Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled” objavili su zagrebačka Udruga Hrvatski identitet i prosperitet (UHIP) i ogranak Matice hrvatske Sinj.

Autor u proslovu navodi kako je knjigu napisao zato da nestanu dvojbe o tome tko je žrtva, a tko agresor, tko je napadao da bi oteo tuđe, a tko je branio svoje, tko je uistinu dijelio BiH, a tko ju je zapravo spasio.

Ističe kako je danas manipuliranje činjenicama i poviješću toliko nazočno da je borba za “bolju prošlost, kao zalog budućnosti”, onih koji nisu željeli samostalnu Hrvatsku, dobila više nego ikad dosad na važnosti.

– Očit primjer takva novoga načina ratovanja jest kriminalizacija Domovinskoga rata – piše Domazet i dodaje kako se taj rat više ne vodi na bojnom polju, nego u javnom prostoru, u kojem operacije planiraju i izvode mediji i sudišta.

Domazet smatra kako se nova Jugoslavija ne može uspostaviti ako se prije toga ne dokaže da u ratu nije bilo pobjednika te da je na području bivše Jugoslavije pet godina bjesnio građanski rat. Kako ističe, briljantna vojna operacija “Oluja” smeta ponajprije Velikoj Britaniji, koja se zbog strateških interesa ne želi pomiriti s nestankom Jugoslavije, onima u Hrvatskoj koji se ne mogu pomiriti s nastankom suverene države Hrvatske te Srbima jer je “Olujom” srušen “mit o njihovoj nepobjedivosti”.

Deset poglavlja o 15-godišnjem ratu protiv Hrvatske

– U svim neravnopravnim ratovima, kao što je ovaj, koji se već 15 godina vodi protiv Hrvatske i Hrvata često su odlučivali nelinearni čimbenici (moralna snaga i čvrstina volje) – ističe autor te ocjenjuje kako to vrijedi i u današnjem vremenu informacijskih i asimetričnih ratova.




Knjiga “Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled” (432 str.) podijeljena je na deset poglavlja, u kojima autor piše o borbi za bolju prošlost i stjecanju prevlasti, geopolitičkim odrednicama rata na području zvanom bivša Jugoslavija, desetljetnim srpskim pripremama za rat, godini 1990. kao godini promjena, godini otvorene srpske agresije (1991.), srpskoj agresiji na BiH (1992.), ratovanju “svih protiv svih” (1993.), početku raspleta (1994.), godini hrvatske pobjede (1995.) te o sastanku na Brijunima 31. srpnja 1995.

Domazetova knjiga “Hrvatski Domovinski rat 1991. – 1995. – strateški pogled” bit će javnosti predstavljena dan uoči obilježavanja 15. obljetnice vojnoredarstvenoga pothvata “Oluja”, 4. kolovoza u Čavoglavama.

Umirovljeni admiral Davor Domazet-Lošo (1948.) bio je načelnik Obavještajne uprave Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) te načelnik Glavnoga stožera OSRH. Objavljuje stručne radove iz taktičkoga i operacijskog umijeća, vojne te opće strategije. Objavio je više knjiga, uz ine i knjigu “Hrvatska i veliko ratište”.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.