fbpx
Youtube

Objavljena je monografija o Zlatku Kauzlariću Ataču

Autor: M.T.

Objavljena je monografija “Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač” autorice Martine Petranović, posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu tog istaknutog likovnoga i kazališnoga umjetnika.

Riječ je o trećoj znanstvenoj autorskoj knjizi u izdavačkome nizu Kazališna likovnost u knjizi koji su 2017. pokrenuli Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Dosad najopsežnije izdanje u toj biblioteci ima 472 stranice velikoga formata te obuhvaća oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih
priloga. Uvodni tekst “Don Quijote s koprivničkih neravni” napisala je Ivana Bakal, a završni, “Zlatko Kauzlarić Atač – poglavlje hrvatskog slikarstva” akademkinja Željka Čorak.

Središnji tekst, teatrološku studiju o njegovom kazališnom djelovanju “Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač” Martina Petranović iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, koja je sastavila i biografske, teatrografske i bibliografske priloge na kraju knjige. Recenzent Boris Senker ustvrdio je da će ta detaljna i pregledna studija o jednome od doajena hrvatske scenografije i slikarstva druge polovice 20. stoljeća, k tome opremljena nizom likovnih priloga zacijelo pobuditi veliko zanimanje u akademskoj i znanstvenoj zajednici te među kazališnim praktičarima i studentima, kao i široj populaciji ljubitelja slikarstva i kazališta, ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama u kojima je Atač također ostavio traga.

“Autorica niza monografija o opusima istaknutih hrvatskih kostimografa i scenografa, teatrologinja Martina Petranović ponovno se pokazala superiornom poznavateljicom kompleksnoga područja vizualnoga oblikovanja scenskoga prostora, svojom metodološki preciznom rasčlambom uhvativši se u koštac s kazališnim materijalom najistaknutijega suvremenog slikara u kazalištu- Zlatka Kauzlarića Atača”, ocijenila je recenzentica Ana Lederer.

Dizajn knjige potpisuje grafički dizajner Mario Aničić. Promocija će se održati kada to epidemiološke mjere dopuste.
Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.