Dusko Marusic/PIXSELL

OBITELJ LEGENDE REKLA ‘NE’! Zabranili Radi Šerbedžiji korištenje imena ‘Mate Parlov’ u predstavi

Autor: Hina

Supruga Mate parlova dala negativnu presudu tekstu predstave i zabranila korištenje njegovog imena

Dugo najavljivana premijera Kazališta Ulysses “Mate Parlov”, nadahnuta životom i uspjesima proslavljenoga pulskog i hrvatskog boksača koji je umro prije devet godina, neće se izvesti pod tim imenom, nego kao “Doručak šampiona” jer njegova obitelj ne dopušta korištenje imena toga sportskog velikana, potvrdila je i Uprava tog kazališta u priopćenju za javnost.

 “U pripreme autorskog projekta koji će tim Kazališta Ulyssesa i BITEF teatra premijerno izvesti 12. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu krenuli smo s najiskrenijom namjerom da odamo počast i priznanje životu, karijeri te svjetskim uspjesima velikana svjetskoga sporta i najvećoj boksačkoj legendi, gospodinu Mati Parlovu”, ističe se u priopćenju i dodaje kako se – s obzirom na to da je riječ o autorskom projektu te da nije bilo napisanoga dramaturškog predloška po kojem bi predstava nastala – u suradnji s BITEF teatrom “okupio izvanredan autorski tim koji je krenuo s radom na tekstu u travnju 2017. godine”.


 Navodeći kako je riječ o uvaženim dramaturzima, glumcima, kazališnim i glazbenim umjetnicima iz regije, koji su radu na toj predstavi pristupili s izrazitim poštovanjem i u dobroj vjeri, Uprava Ulyssesa ističe kako tijekom razvoja ideje projekta i pripreme materijala nisu mogli pretpostaviti da će njihova “namjera odavanja kazališne počasti Mati Parlovu predstavljati problem njegovim najbližima”.

 “Naprotiv, vjerovali smo kako će njegovoj obitelji i rodbini biti iznimno drago što se uspomena na ovog sportskog velikana i dalje njeguje. Nismo na početku bili upoznati s činjenicom da je obitelj zaštitila verbalni žig Mate Parlov u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, no obratili smo se im se odmah nakon što je ideja o realizaciji ovoga projekta konačno usvojena te nakon što je tekst predstave počeo dobivati svoje prve obrise”, ističe se u priopćenju i dodaje kako su s gospođom Parlov ušli u pregovore usporedno s početkom prvih glumačkih proba nudeći joj i financijsku naknadu za korištenje imena njezina pokojnog supruga te da joj je “na zahtjev dostavljen i tekst predstave iz kojeg je vidljivo da je lišen ikakvih kontroverznih detalja, prizora iz privatnog života ili negativnih konotacija”.

 “Nažalost, ona je tekstu dala negativnu presudu i zabranila korištenje njegovog imena, objašnjavajući svoj postupak time da je tekst predstave u biti samo okvirni predložak podložan promjenama i nadopunama tijekom umjetničkog procesa. Radni naziv autorskog projekta ‘Mate Parlov’ preimenovali smo stoga u ‘Doručak šampiona’“, stoji u priopćenju. Iz Uprave dodaju da to “nije prvi spor obitelji pokojnog Mate Parlova zbog korištenja njegovog imena, a motivi za to znani su samo njima”.

 “Nitko ne može ograničiti inspiraciju i umjetničku slobodu, o kojoj god vrsti umjetnosti se radilo. Umjesto da nam zahvale i budu sretni što njegujemo uspomenu na Matu Parlova, mi smo dobili zabranu koju ćemo poštovati”, zaključuje se u priopćenju za javnost.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.