Obilježavanje Uskrsa na starinski način

Autor: Mario Ćužić

U Popovcu Kalničkom i ove godine Uskrs će se obilježiti na starinski način, a sve to zahvaljujući udruzi „Kalnički šljivari“.

-Udruga Kalnički šljivari osnovana je prošle godine, a s ciljem oživljavanja autohtonih običaja potkalničkog kraja. Za Uskrs želimo educirati mlade o prvenstveno uskrsnim običajima, paljenju uskrsne vuzmice, kako bi mladima dočarali na koji se način nekada slavio najveći kršćanski blagdan Uskrs,-rekao nam je predsjednik udruge Stjepan Slavečki.

Još prošle godine, Stjepan Slavečki pokrenuo je izradu velikog uskrsnog jajeta, visokog 4 metra, promjera 2,8 metara i veličine od 40 metara kvadratnih. U izradu ove gigantske pisanice utrošeno je oko 800 kilograma čelika, 50 metara kvadratnih stiropora, 18 metara kvadratnih OSB ploča, 20 kg boje, a desetero ljudi gotovo 1000 sati je izrađivalo jaje!

Veliku popovečku pisanicu krasi slika Isusova uskrsnuća, rad amaterskog slikara Josipa Marenčića. Preostali dio pisanice namijenjen je djeci. Zamišljeno je da će se svake godine pisanica ponovno bojati, a djeca će imati priliku svake godine ukrasiti ga svojim radovima. Tako su u tjednu prije Uskrsa, učenici Osnovne škole Kalnik bojali gigantsku pisanicu uskrsnim motivima.

Također je u suradnji s Osnovnom školom Kalnik u srijedu, 31. ožujka organizirana je prigodna radionica. Učenicima je u Društvenom domu u Popovcu Kalničkom prezentirano kako i na koji način su se nekada bojale pisanice kada nije bilo „kupovnih“ boja kao danas, čime su se sve naši stari služili kako bi pisanice što bolje ukrasili. Ujedno, to je bila prilika da učenici i sami probaju bojati pisanice na starinski način. Obojane pisanice sačuvat će se kako bi se naredne godine napravila, pred blagdan Uskrsa, izložba. U planu je jednog dana, kada se kroz nekoliko godina skupi, dovoljan broj učeničkih pisanica, u gigantskoj pisanici napraviti staklene vitrine u kojima će pisanice biti izložene.

Na sam blagdan Uskrsa, 4. travnja u Društvenom domu u Popovcu Kalničkom prezentirat će se autohtona jela i pića kalničkog kraja gdje će svi gosti i mještani imati prilike vidjeti kako je to nekada za blagdan Uskrsa izgledao blagdanski stol. Potom će se krenuti na prostor gdje je i smještena gigantska pisanica, inače najveća u ovom djelu Europe, uz koju je postavljena i najveća vuzmica, visoka 30 metara. Po prvi puta u goste dolaze i iz Tuhelja, kuburaši „Gromovi Zagroja“ koji će pucnjavom najaviti početak paljenja vuzmice. Uz vatru vuzmice, predviđeno je narodno veselje uz stara jela, pravu domaću šljivovicu i prava kalnička vina.

– Kalnik je od nas udaljen dva kilometra i cilj je da se što bolje ljepota ovog kraja promovira kroz razvitak seoskog turizma. Obnavljajući naše stare običaje i educirajući mlade, razvitak ovog kraja neće doći u pitanje, – na kraju razgovora rekao je predsjednik Udruge „Kalnički šljivari“ Stjepan Slavečki.




Autor:Mario Ćužić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.