WENN US / Alamy Stock Photo

NOVI NASLOVI ZA ČITANJE: Ususret promociji knjiga Daria Foa i Igiabe Scego

Autor: Dnevno / M.T.

Naklada Ljevak organizira promociju knjiga “Papina kći” Darija Foa i “Adua” Igiabe Scego u utorak, 20. listopada, u 20 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu.

Na promociji će sudjelovati Anda Bukvić Pažin i Tatjana Peruško, a razgovor će moderirati Ivana Bodrožić.
 
“Papina kći” Darija Foa, jednog od klasika talijanske i svjetske književnosti te “Adua” talijanske autorice mlađe generacije somalijskog porijekla Igiabe Scego spajaju talijansku povijest i suvremenost iz perspektive snažnih ženskih likova koje su suočene s brojnim preprekama i nerazumijevanjem okoline.
 
Dario Fo u svojem prvom romanu “Papina kći” kazuističkom virtuoznošću Lucreziju Borgiu oslobađa uvriježenih stereotipa incestuoznosti, nasilja i političkoga zlosilja, kojim se inače kitilo ne samo njezinu obitelj nego i nju, te je pozicionira kao žrtvu obiteljskih političkih igara, ali i kao lijepu, plemenitu i obrazovanu ženu, koja je, kao dijete renesanse, bila velika zagovornica i promicateljica umjetnosti i kulture.
 
“Adua” Igiabe Scego govori o djevojci koja 1970-ih napušta Somaliju kako bi se oslobodila željeznog stiska hladnog oca i ostvarila svoj glumački san. Selidba u Italiju predstavlja avanturu, novi svijet i električni naboj mogućnosti, ali njezin san se vrlo brzo pretvara u noćnu moru kad je bračni par producenata uzme pod svoje okrilje i krene iskorištavati. Adua isprepliće tri fabularne linije koje se protežu kroz osam desetljeća – Aduine obiteljske i zavičajne povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Druge dvije niti uključuju i talijansko doba kolonizacije istočne Afrike, suvremenost i sad već kroničnu migrantsku krizu kojoj se ne nazire kraj.
 
Prijevod obje knjige potpisuje Ita Kovač.

Autor:Dnevno / M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.