Pixabay

NOVI KULTURNI CENTAR UGOSTIO SEMINAR O UMJETNOJ INTELIGENCIJI

Autor: Hina

Seminar o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji pod nazivom “I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije” otvoren je u petak u novome riječkom kulturnom centru RiHubu.

 Program skupa, zatvoren za javnost, osmislili su Gerfried Stocker, Vuk Ćosić i Kathrin Merkle. Na skupu sudjeluje desetak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, a nakon rasprava sastavit će se preporuke vezane uz temu seminara koje će se poslati Vijeću Europe.

 Irena Kregar Šegota iz tvrtke “Rijeka 2020”, koja je nositelj projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, rekla je da se program Europske prijestolnice kulture proširuje i na organizaciju sličnih skupova, a to je već treći međunarodni skup u RiHubu, otvorenom prije dva tjedna. Rijeci je bitno domaćinstvo jer time jača svoju poziciju u mreži europskih gradova, dodala je.

 Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović je istaknuo da je Rijeka nedavno proglašena najboljim gradom među “pametnim gradovima” Hrvatske, a ujedno je član mreže europskih “pametnih gradova” koji se intenzivno koriste suvremenim inovativnim informatičkim tehnologijama u upravljanju i svakidašnjem životu grada.

 Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo rekla je da to ministarstvo u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova sudjeluje u organizaciji 19 skupova koji se održavaju u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe, a među njima je i taj seminar. Time se potiče kreiranje novih pogleda na buduće kulturne politike u Europi, rekla je.

 Matjaž Gruden iz Vijeća Europe istaknuo je da je u današnje vrijeme vrlo važan “simbiotski odnos slobode i kulture”, a postavlja se pitanje kako će na taj odnos utjecati umjetna inteligencija i hoće li neizbježno ozbiljno ugroziti čovječanstvo, kako neki misle.

 U sklopu seminara je okrugli stol, otvoren za javnost, na kojem će sudjelovati spisateljica i predavačica koja istražuje odnos tehnologije, znanosti i umjetnosti Régine Debatty, profesor Filozofije medija na Fakultetu umjetnosti i dizajna Sveučilišta u Karlsruheu Matteo Pasquinelli, znanstvenik i profesor digitalne kulture na Sveučilištu u Zurichu Felix Stalder i umjetnički direktor kulturno-znanstvenog instituta Ars Electronica iz Austrije Gerfried Stocker.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.