Foto: NDH/dokumentarna serija/HRT

NOVI DOKUMENTARAC O ‘NDH’: Već prva epizoda mogla bi uzburkati duhove u Hrvatskoj i dijaspori!

Autor: T.Š.

U ponedjeljak, 20. rujna na Prvom programu u 20:10 kreće s emitiranjem dokumetarna serija NDH, koja govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i osobama koje su obilježile njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su utjecale na njezin nestanak, najavljuje HRT.

Prva epizoda “Dva atentata” govori o 20. lipnja 1928. godine kad je Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke. Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom kolovoza te 1928. preminuo od posljedica ranjavanja.

Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO). Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I. Karađorđevića u Marseilleu. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode.

U 12 epizoda serija obrađuje različite teme o NDH, a za seriju govori tridesetak doktora povijesnih znanosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH upoznaju nas svjedoci vremena.

Serija je snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Italiji i Vatikanu, Austriji i Njemačkoj. U seriji je korišten arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH koji hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Autori su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, urednik Dario Špelić, redatelj Miljenko Bukovčan, snimatelj Damir Bednjanec, montažerke Iva Blašković i Vlatka Zadro.




Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.