Novi ciklus slika malog formata Lukše Peke

Autor: Dnevno

Akademski slikar iz Dubrovnika Lukša Peko, istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne produkcije, autor je kompleksnog i impresivnog opusa, a izlagao je i na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu.

Proteklo razdoblje omogućilo mu je rad na ciklusu malih, manjih formata ulja na papiru i platnu, 36 x 24 i 20 x 20 centimetara, s nizom doista čudesnih motiva krajobraza Mediterana, mora, obala, crkvica ,uz istaknuta nazočnost drveća,tajanstveni otoci ili priobalje gdje žive raznolika stabla umjesto ljudi, udaljeni visovi.

Za ciklus je karakteristična alla prima izvedba, koja je rezultirala sjajnim umjetničkim dosezima.

Ciklus je primarno nastao kao niz predložaka za buduće, velike slike, ulja na platnu, no zaokružio se je kao posve samostalna, izdvojena, dovršena cjelina malih formata.

Koliko će ipak u budućnosti poneki od ovih motiva prerasti u veliki format, onako kako je izvorno bilo zamišljeno, ostaje da se vidi.

I ovom prigodom valja kazati kako slikar njeguje snažan, moćan, razbuktali kolor.

Ciklus snovitih stvarno nestvarnih krajobraza Lukše Peke izvanredan je doprinos autora aktualnoj likovnoj produkciji, piše Otvoreno.hr.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.