Nova dokumentarna serija ‘Unutrašnjost Australije’ od petka na HRT-u

Autor: Dnevno

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 28. veljače na Drugom  programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20:05 sati započinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije „Unutrašnjost Australije“.

Krajolik u sjeverozapadnom kutu Australije zaista zadivljuje. Njegova geološka građa otkriva neke od najstarijih stijena na svijetu. Od platoa punih fosila morskih organizama iz razdoblja devona pa do stijena koje su starije čak i od života na Zemlji.

Posvuda nalazimo poruke najstarije ljudske kulture – živopisne slike koje tumače svijet kakav je bio prije 50.000 godina. Ali australska unutrašnjost mnogo je više od pustinje i stijene. Moćne morske mijene na obali stvaraju blatne nizine u kojima vlada nevjerojatna bioraznolikost. Velika jata ptica svake godine dolaze ovamo iz arktičke tundre.

Na pučini jato grbavih kitova dočekuje pridošlice iz Antarktike. U blizini se igraju dupini tek nedavno otkrivene vrste. Regija Kimberley velika je kao Kalifornija, ali ondje živi samo 40.000 ljudi. Proputovat ćemo tim raznolikim krajolikom u kojem dva godišnja doba – kišna i sušna sezona – diktiraju životni ciklus. Uvjeti su teški i opstati mogu samo najjači.

Prva epizoda istražuje regiju Kimberley na sjeverozapadu Australije koju krase spektakularna divljina i žilavi stanovnici. Susrest ćemo ljude i životinje koji potkraj kišne sezone kreću u avanturu putovanja ovim raznovrsnim krajolikom punim iznenađenja. Bilo da je riječ o mladuncima klokana, koji su ostali bez majke, ili veličanstvenom orlu ribaru – borba za opstanak traži mnogo snage, a katkad i veliko srce onih koji skrbe o životinjama. Ljudi i životinje ovdje žive jedni pokraj drugih. Taj suživot izvor je opasnosti, ali i velike ljepote.




Seriju je odabrala Mira Vočinkić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.