fbpx
Foto: Screenshot/HRT

NIJE LIFESTYLE GURU, ALI JE VELIKA INSPIRACIJA! Dječak s poremećajem iz spektra autizma oduševio regiju

Autor: T.Š.

Zagrebačko kazalište Mala scena predstavilo je svoju novu predstavu “Aut” koja je izazvala ogromnu pažnju šire javnosti nakon prikazivanja priloga o predstavi i Mateju na HRT-u. Naime, u njoj glumi Matej Španović, dječak s poremećajem iz spektra autizma.

Sama dirljiva predstava nastala je na temelju njegova života i knjige “Neobičan događaj sa psom u noći”, gdje jedan dječak postaje svjedokom zločina u susjedstvu te pokreće vlastitu istragu.

“Prepoznatljivo različiti”

Novom predstavom “Aut”, namijenjenoj za sve starije od devet godina,  zagrebačka Mala scena opravdala je slogan “prepoznatljivo različiti”. Redatelj Paško Vukasović je angažmanom Mateja Španovića želio podsjetiti na važnost socijalizacije sa svima koji su na bilo koji način – različiti, navodi HRT.

Vukasović je napomenuo da je Matej odlično snašao na promaba, dok je glumica Iva Šimić Šakoronja istaknula da se u početku bojala kako će sve biti kad dođe publika, no da je Matej sve strahove otjerao. Njih troje, dodaje glumica, sjajno su se zabavili na sceni.

“Nadam se da će svoj djeci, koje god dobi bila, ova predstava otvoriti oči i upoznati ih s onim koji su malo različiti od njih”, kazao je glumac Luka Bulović.

“Ne želim biti previše analitičan, ali znači to puno ako ja nekoj osobi mogu ili uljepšati dan ili potaknuti nešto, znači da sam nešto postigel u životu”, istaknuo je glavni glumac Matej Španović.

“Predstava kao mjesec koja obasjava sve one koje ne vidimo”

Umjetnička ravnateljica kazališta, Buga Marija Šimić nije mogla sakriti oduševljenje ovim projektom. “Ova je predstava kao mjesec koja obasjava sve one koje ne vidimo, koje su u autu, a čije priče vrijedi čuti”, izjavila je.

Foto: Screenshot/HRT

“Možda poboljšate sebe kao osobu. Nisam ni ja lifestyle guru niti išta drugo. Ja samo pozivam da dođete vi i vaši klinci, i njihovi klinci i pogledate predstavu”, poručio je Matej.
Lijek za autizam ne postoji, ali kvalitetu života može povećati poticanje samostalnosti i socijalizacije, čega je publika svjesna. Uvjerite se koliko umjetnost može pomoći u normalizaciji života.

Predstava se može pogledati u četvrtak 30. rujna, subotu 02. listopada, te srijedu 17. studenog. Detalje potražite na LINKU.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.