Neprocjenjivi hrvatski Apoksiomen izložen u Zadru

Autor: Tekst/Foto: Damjan Kovačić

Nakon opsežnih arheoloških istraživanja utvrđeno je da je impozantna skulptura bila dio tereta rimskog broda s kojeg je ispala tijekom oluje, a moguće je i da je zbog oluje izbačen u more kako bi olakšao brod

U utorak je u zadarskom Muzeju antičkog stakla, uz nazočnost ministra kulture g. Bože Biškupića i zadarskog gradonačelnika g. Zvonimira Vrančića, svečano otvorena izložba „Hrvatski Apoksiomen“, posvećena brončanom kipu grčkog atlete.

Antonio Šerbetić


Kip je pronađen 1996. godine u podmorju otočića Vele Orjule u blizini Lošinja, a izronjen je 1999. godine u zajedničkoj akciji ronioca Ministarstva kulture, Arheološkog muzeja u Zadru i Specijalne policije. Nakon opsežnih arheoloških istraživanja utvrđeno je da je skulptura bila dio tereta rimskog broda s kojeg je ispala tijekom oluje, a moguće je i da je zbog oluje izbačen u more kako bi olakšao brod. Stručnjaci su zaključili da se radi o helenističkom kipu iz 1. stoljeća prije Krista, koji je kopija izvornika nastalog u 4. stoljeću prije Krista.

U helenističkoj Grčkoj sport se iznimno cijenio, a atletska natjecanja bila su dio grčke kulture. Uz prizore atleta koji se bave sportom, kao što su bacači koplja ili diska, čest je motiv grčkih kipara bio i atleta koji nakon natjecanja sa sebe struže prljavštinu, pijesak i znoj – tzv. Apoksiomen odnosno grčki apóksyomenos. Danas je u svijetu poznato sedam takvih kipova, međutim Apoksiomen pronađen u Hrvatskoj daleko je najočuvaniji, a njegova je vrijednost neprocjenjiva.

Dugotrajna i pažljiva restauracija

Svim radovima koji su uslijedili na brončanoj statui nakon što je izvađena sa dna mora, ravnao je Hrvatski restauratorski zavod, a dio istraživanja proveden je u Firenci, uz pomoć talijanskih stručnjaka. Desalinizacija, uklanjanje vapnenačkih naslaga i priraslina, kao i ostali radovi na restauraciji kipa trajali su šest godina.

Muzej antičkog stakla

Napokon, 2006. godine, Apoksiomen je izložen u Arheološkom muzeju u Zagrebu, da bi nakon toga bio predstavljen na izložbi u Firenci, gdje ga je vidjelo 80.000 posjetitelja. Nagradu Europa Nostra, za najviša dostignuća na području kulture, kip je dobio 2007. godine, a potom je uslijedila turneju po Hrvatskoj, tijekom koje je bio izložen u Osijeku, Rijeci i Splitu.

Nakon izložbe koja je jučer otvorena u Zadru, Hrvatski Apoksiomen posjetiti će još Dubrovnik i Zagreb, a njegovo konačno i trajno odredište biti će Palača Kvarner u Malom Lošinju.
Autor:Tekst/Foto: Damjan Kovačić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.