Foto; Zadarski list

NEIZVJESNOST VREMENA: Izložba o ratnim stradanjima Zadra

Autor: M.T.

Od 13. siječnja do 7. veljače, u Gradskoj loži, Muzej grada Zadra NMZ-a organizira izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije pod imenom “Fotografije ratnog razaranja Zadra”.

Ovom izložbom Narodni muzej Zadar želi dati svoj prilog obilježavanju godišnjice VRO Maslenica koja je bila strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu. Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika. Fotografije koje su izložene u Gradskoj loži ovjekovječile su užase rata, razaranje urbanog tkiva. Ovjekovječile su strah na licima ljudi, neizvjesnost vremena i situacije te su postale
glasom koji je u svijet poslao vapaj naroda za mirom i slobodom.

Fotografije su objavljene 1995. godine u fotomonografiji “Zadar: godine stradanja = the years of suffering: 1991.-1994.” u čijem uvodnom tekstu Izložba o ratnim stradanjima Zadraopise stradanja Zadra donose Edvard Šprljan i Pavuša Vežić.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.