Nastupa slavna kineska skupina – najveća europska atrakcija

Autor: Dnevno/M.T.

Međunarodni festival suvremene svjetske plesne produkcije Šibenik Dance Festival ove će godine od 22. do 27. srpnja predstaviti 300 sudionika iz 12 zemalja, a otvorit će ga na Tvrđavi svetog Mihovila avangardna plesna skupina XieXin Dance Theatre iz Kine s plesnom predstavom ‘From IN’.

Kineski suvremeni ples snažno se razvio posljednjih godina, a izvedbe njegovih plesača trenutno su najveća atrakcija plesnih festivala u Europi i Sjedinjenim Državama, ističe se u najavi.

Tijekom pet godina postojanja, XieXin Dance Theatre zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentu u trajnoj je potrazi za novim plesnim jezikom, posebnim govorom tijela.

“Impresivna čistoća pokreta, jedinstvena plesna preciznost i fluidnost specifičnost su predstava plesnog ansambla Xie Xin Dance Theatre koje oduševljavaju publiku širom Kine kao i na brojnim međunarodnim gostovanjima”, stoji u najavi. Ansambl je osnovala nagrađivana kineska plesačica Xie Xin.

Za predstavu “From IN”, kojom se njezin ansambl predstavlja hrvatskoj publici, kaže da je odraz njezina duha: Predstava “From IN” počinje u najvećoj dubini ljudskoga bića i vraća mu njegovu iskonsku prirodu, ona “razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata”.

Slavni kineski plesni ansambl ovo će ljeto nastupiti na Coloursu u Stuttgartu te ljetnom festivalu u Parizu, nakon čega mu slijede nastupi u Šangaju i Hong Kongu. Pred hrvatskom će publikom prvi puta nastupiti na svečanom otvorenju Šibenik Dance Festivala u ponedjeljak 22. srpnja na Tvrđavi svetog Mihovila, a 27. srpnja, u sklopu programa 65. Splitskog ljeta, nastupit će i na Sustipanu.

Pod ovogodišnjim motom “Probudimo svijest” Šibenik Dance Festival predstavit će do 27. srpnja tristotinjak sudionika, plesača, koreografa i pedagoga iz dvanaest zemalja – Kine, SAD-a, Izraela, Španjolske, Grčke, Albanije, Bugarske, Poljske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.




Festival se održava na nekoliko lokacija u gradu, uz Tvrđavu sv. Mihovila, na Tvrđavi Barone, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku te na Trgu Republike Hrvatske.

 




Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.