Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

NAJAVLJENIO NOVO IZDANJE HRFF-a: Uz besplatne filmove i bogat popratni program

Autor: HINA/N.M.

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF), koji će se održati od 6. do 13. prosinca na www.kinoeuropa.hr s petnaest filmova koji će se moći pogledati besplatno, donosi i bogati popratni program na Facebook stranici festivala.

Putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija popratni program bavit će se različitim ljudskopravaškim temama, a odvijat će se svakodnevno po unaprijed postavljenoj satnici, te će se svi zainteresirani moći uključiti u sam program ili ga pogledati nakon što je završio.

Premda se 18. HRFF ne odvija ni u kakvom fizičkom prostoru, u nedjelju, 6. prosinca, službeno će se otvoriti online ceremonijom, kada će se najaviti osmodnevni program i označiti početak neprekidnih filmskih projekcija.

Popratni program počinje u ponedjeljak, 7. prosinca, s temom “(Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama “u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka te što kažu ženski glasovi u Crkvama.

U 19 sati uslijedit će film “Ovo je moje vrijeme” Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.
Dan kasnije na interaktivnoj radionici će se govoriti na teme mentalnog zdravlja, potom će se usporediti reproduktivna prava u Poljskoj i Hrvatskoj i govoriti o važnosti prava na pobačaj, a u u suradnji s Revijom malih književnosti predstavit će se “Antologija pisaca Polarnoga kruga” i prikazati dokumentarni film “Borba za Grenland” koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije, najavljuju s festivala.

Utjecaj epidemija na ljudska prava pacijenata

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, tribina Kuće ljudskih prava “Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj” u srijedu će se baviti utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti.
Govorit će se o Wikipediji i Wikimediji za ljudska prava te će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava, dok će stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govoriti o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Za četvrtak je najavljena rasprava o ‘solidarnom kao novo normalnom’, prikazati dokumentarni film “Svoje” Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve, a u razgovoru o filmu sudjelovat će redatelj i protagonistice.

Tribina o radikalizaciji u Hrvatskoj

Održat će se i tribina “Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?”, te masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma “Kolektiv” koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno je još 180 ljudi.
“U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu, a redatelj je prateći nekoliko ključnih figura razotkrivao mračno lice korupcije koja nagriza njegovu zemlju”, napominje se.

Europski parlament od 1988. godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja, a ove godine dobila ju je Demokratska oporba u Bjelorusiji. Tim povodom će u programu uživo, koji moderira novinar Dragan Nikolić, sudjelovati glavna oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima Svetlana Tihanovskaja, Vasiĺ Sankovič, izvršni direktor Human Rights House Belarus (u egzilu u Viniusu), potpredsjednica Pododbora za ljudska prava EP-a Hannah Neumann te novinarka Hanna Liubakova.

Putem platforme www.kinoeuropa.hr filmovi će se prikazivati bez naknade i bez posebnog dnevnog rasporeda, cijelo vrijeme trajanja HRFF-a, a iz programa se ističu najnoviji radovi Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića.

Selektor 18. HRFF-a, Petar Milat rekao je kako,  za razliku od onih koji će izazvani trenutnim stanjem nesigurnosti širiti paniku i sijati strah, putem festivalskog programa žele istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba.”

Zato je fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a usmjeren upravo na takve prakse ili pitanja, bilo da se radi o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom.

Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.