vinkovackejeseni.hr

Najava 56. Vinkovačkih jeseni

Autor: M.T.

Ovogodišnje, 56. vinkovačke jeseni održat će se od 10. do 19. rujna pod geslom “Ide dika, kapu najerio”, najavljeno je u srijedu na prvoj sjednici organizacijskog odbora te manifestacije tradicijske kulture.

Osvrnuvši se na prošlogodišnju manifestaciju, koja je uslijed pandemije koronavirusa održana u skraćenom i nešto drugačijem obliku, vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim te je najavio kako će ovogodišnje Vinkovačke jeseni biti možda i najspektakularnije do sada uz već tradicionalne priredbe, ali i neke nove sadržaje.

“Moramo pripremiti još veći spektakl, sve ono što smo željeli pripremiti i pokazati na prošlim 55. vinkovačkim jeseni i još nešto više od toga”, kazao je Ivan Bosančić rekavši kako su Vinkovačke jeseni najznačajnija manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj i to namjeravaju ostati i u budućnosti.

Po riječima tajnika Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Stjepana Đurkovića, 56. vinkovačke jeseni započet će 10. rujna tradicionalnom Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije, svečanost otvorenja održat će se 17., a državna smotra folklora 18. rujna dok će se 19. rujna, posljednjeg dana manifestacije održati najspektakularaniji dio, svečana povorka sudionika 56. vinkovačkih jeseni i smotra konjskih zaprega.

Predstavljajući geslo “Ide dika, kapu najerio”, redatelj i scenograf svečanosti otvorenja Marko Sabljaković naveo je kako će se na pozornici biti prikazan vinkovački korzo s početka dvadesetih godina prošloga stoljeća, a nizom scenskih slika bit će odna počast kapi, nezaobilaznom odjevnom predmetu svakog Šokca.

“Upravo će vinkovački korzo biti mjesto susreta i razgovora, prilika za pokazati najljepše ruho ili pak ponosno se dičiti modnom osviještenosti”, kazao je Sabljaković rekavši kako će se tijekom svečanosti otvorenja u pet scenskih slika uprizoriti vinkovački crkveni god na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih “kraljica”, polaganje temeljnog kamena za izgradnju vinkovačkog Hrvatskog doma, a potom i njegovo svečano otvorenje 1923. godine kada je na vinkovačkim ulicama održan
Cvjetni korzo.

Po njegovim riječima, geslo “Ide dika, kapu najerio” stih je tzv. staroverskog svatovca, zabilježenog u Starim Mikanovcima nedaleko Vinkovaca, koji se izvodio do 50-tih godina prošloga stoljeća.




“Pjevanjem svatovca, koji se nalazi na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, djevojke su nekada najavljivale svadbenu svečanost, a izvorni mikanovački začut će se i tijekom večeri otvorenja 56. Vinkovački jeseni”, rekao je Sabljaković.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.