Na otoku Ugljanu nađeni ostatci kapetanove kuće

Autor: M. T./dnevno.hr

U sklopu Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene vjerojatno oko 1400. godine.
Prvi su to rezultati druge kampanje arheoloških istraživanja u srednjovjekovnom kaštelu, koji su počeli 3. kolovoza i trebali bi trajati do 3. listopada.

“Otkrili smo kapetanovu kuću uz južni zid koja se sastojala od dvije prostorije, a u nju su ukopani grudobrani iz Drugog svjetskog rata”, potvrdio je u četvrtak voditelj istraživanja, arheolog Damir Martinov, čija tvrtka Arheolog provodi istraživanja za Općinu Preko kao investitora.

Osim crkve i samostana sv. Mihovila, unutar kaštela postojale su građevine namijenjene vojnoj posadi, a tragove prve kuće kapetana uz južni zid kaštela, nasuprot glavnom ulazu, već je prije uočio zadarski povjesničar umjetnosti Ivo Petricioli i pretpostavio da je riječ o jednokatnici.

 Prizemnica visoka oko 3,5 metra

Međutim, na temelju rupa za grede horizontalne drvene konstrukcije u južnom zidu i kamenih konzola koje su nosile jednostrešan krov može se zaključiti kako je riječ o prizemnici visine oko 3,5 metra do strehe krova.

Ona se, kako u svom istraživanju “Prostorni razvoj kaštela sv. Mihovila na otoku Ugljanu” navode arheologinje Katja Marasović i Rea Vidović, protezala sve do stubišta kojim se penje na južni zid.

U nastavku se nalazila druga kuća položena uz južni zid, čije postojanje potvrđuju rupe greda horizontalne drvene konstrukcije u tom zidu unutar ruševina građevina koje su tu sagrađene za Drugog svjetskog rata.




Tu su se vjerojatno nalazile nastambe za posadu koje se spominju u ugovoru o gradnji iz 1400. godine, a koje je u arhivu pronašao profesor Petricioli.

Pronalazi se i inventar iz Drugog svjetskog rata

“Sada, u ovoj kampanji, sve se želi dovesti na srednjovjekovnu razinu, a uz to pronalazimo i inventar koji se može datirati u vrijeme Drugoga svjetskog rata – metke, ostatke konzerva, sitne metalne predmete”, govori arheologinja Sanja Gospodinović.




Ona uz još troje kolega arheologa i povjesničara umjetnosti te troje studenata arheologinje svaki dan otkriva novi stari život srednjovjekovnoga  kaštela.

Dok traju radovi zabranjen je ulaz posjetiteljima, a kasnije će se nalazište zaštititi, zatvorit će se postojeći ulaz u tvrđavu i otvoriti glavna, originalna vrata u kaštel, koja su sada zazidana, sa skelom za prolaz.

Općina ove i prošle godine dobila po 200.000 kuna za arheološka istraživanja

“Prošle godine Općina Preko dobila je od Ministarstva kulture 200.000 kuna za arheološka istraživanja Tvrđave sv. Mihovila, a mi smo iz proračuna uložili još svojih 60.000 kuna. Ove godine također smo dobili 200.000 kuna i dodali još toliko iz općinskog proračuna”, naglasio je Brižić.

S lanjskim i ovogodišnjim radovima, naveo je, arheološki će biti istraženo oko 200 četvornih metara, a ukupno se, prema nalogu konzervatora, mora istražiti oko 700 kvadrata unutar tvrđave kako bi se sve dovelo na srednjovjekovnu razinu.

“Za obavljanje tog iznimno zahtjevnog posla ne postoji rok, ali želimo to što prije napraviti i zato se svake godine javljamo na natječaj Ministarstva kulture. Naš je cilj dogovoriti financiranje u većem iznosu. Jer, svaka godina arheoloških istraživanja udaljava nas od ideje da se tvrđava turistički valorizira i cjelovitom obnovom zaštiti od propadanja”, otkriva Brižić.

Tvrđava Sv. Mihovila postaje “Dvorac otočnih priča”

Tvrđava Sv. Mihovila u budućnosti bi trebala postati “Dvorac otočnih priča”, interpretacijski centar u kojemu će se prezentirati baština svih zadarskih otoka.

Općina Preko planira obnoviti i urediti kaštel i turističku infrastrukturu u sklopu cijelog kompleksa koji će postati nova turistička atrakcija i mjesto kulturnih, edukativnih, tradicijskih, umjetničkih i drugih događanja.

Vlasnik tvrđave je država, ali prošle godine Općina Preko potpisala je s Ministarstvom državne imovine ugovor o 30-godišnjem korištenju tog jedinstvenog i zaštićenog objekta.

Utvrda je sagrađena na 263-metarskom brdu iznad Preka, oko samostana i crkve sv. Mihovila iz 1203., nakon što su godinu prije križari i Mlečani opustošili Zadar.

U sedam stoljeća dugoj povijesti nekoliko puta je razarana i obnavljana, prošle godine iz “utrobe” kaštela na susjedno brdo premješten je veliki antenski stup, a to je bio i prvi korak u realizaciji projekta obnove koji je započela Općina Preko.

Svečanost hrvatske glazbe uz Papandopulo kvartet

 

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.