Foto: Promo

Na čak tri pozicije na zagrebačkom Bundeku, bogat filmski i glazbeni program u sklopu Festivala koji nas uči toleranciji, solidarnosti i humanosti

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

I ove godine, ljetnu festivalsku sezonu obogaćuje Festival tolerancije, koji će se održati od 30. lipnja do 3. srpnja na zagrebačkom Bundeku.  Osim u amfiteatru na samom jezeru, posjetitelji će u filmovima uživati i u hladovini parka u koji se ove godine smjestila i posebna zabavna zona u kojoj danju chillamo, a navečer se zabavljamo uz bogat stand-up i glazbeni program.  Festival ove godine bilježi svoje 16. izdanje, a budući da živimo u društvu u kojem su razlike i podjele svakim danom sve izraženije, više no ikad važno je podići razinu međusobne tolerancije i prihvaćanja.

“Festival tolerancije je platforma na kojoj se govori o prihvaćanju i usvajanju principa univerzalnosti ljudskih prava, solidarnosti i humanosti, to je mjesto dijaloga, mjesto snage, kompetencija, hrabrosti i tolerancije. S partnerima festivala, umjetnicima i možda najvažnije, zajedno s publikom, na istom putu, zagovaramo prava onih koji su u potrebi. Usprkos svim izazovima na koje smo naišli, i ove godine odabrani su izvrsni, progresivni, široko društveno važni filmovi, nagrađeni ili pak nominirani za najprestižnije filmske nagrade poput Oscara ili Césara te su dobitnici nagrada na festivalima poput Sundancea, Berlina, Karlovih Vara.  Čak 41 naslov, dugog i kratkog metra prikazat će se na 16. izdanju Festivala. Ove godine Festival traje nešto kraće, ali se programski dodatno razvio i stoga vas sve željno očekujemo od 30. lipnja do 3. srpnja na Bundeku na više lokacija” rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Od filmova, koje ćete imati priliku gledati na Festivalu tolerancije, izdvajamo napet, zadivljujuć i duboko pronicljiv film Misa, priznatog  glumca Frana Kranza, a govori o međuvršnjačkom nasilju među mladima i njegovim posljedicama, ali i tematski također izrazito bitan i aktualan film Poziv za Jane koji tematizira pravo žene na pobačaj. Svakako je važno izdvojiti i film Ljeto soula (…ili kada se revolucija nije mogla prenositi), aktualnog dobitnika Oscara i BAFTE u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, koji je takoreći postao kulturološki fenomen; u isto je vrijeme politički komentar o osnaživanju Afroamerikanaca i izniman glazbeni film. Film Teritorij pruža impresivan pogled s terena na neumornu borbu autohtonog naroda Uru-eu-wau-wau protiv sve većeg krčenja šuma koje provode ilegalni doseljenici i udruga neautohtonih farmera u brazilskoj Amazoni.  Guslačev put do velikog platna, američki dokumentarac nastao povodom obilježavanja 50. godišnjice snimanja filma Guslač na krovu, jednog od najpoznatijih filmova koji su ikada snimljeni na području Hrvatske, na kojem je radio pokojni Branko Lustig, koji je više od desetljeća bio počasni predsjednik Festivala tolerancije.

Toleranciju osim kroz filmove, izložbe, diskusije i glazbu ove godine promičemo i kroz smijeh i gastronomiju. Tako će se posjetitelji imati priliku nasmijati uz stand-up comedy predstave popularnog  Studija Smijeha kojeg predvodi Marina Orsag koju će publika moći vidjeti i u ulozi DJ-ice, i utažiti glad i žeđ u finim okusima i mirisima raznolike gastro ponude. Na ljetnoj pozornici u hladovini parka Bundek očekuje vas, kao i ranijih godina, jako privlačan i besplatan glazbeni program u kojem će nastupiti popularni bendovi i DJ-evi, kao što su: Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E.  i mnogi drugi.

Foto: Promo

Ovogodišnja izložba osmišljena za Međunarodni dan izbjeglica u suradnji UNHCR-a i Festivala tolerancije nosi poruku:  svaka osoba ima pravo na sigurnost – gdje god bila, od kud god došla, kad god bila prisiljena na bijeg te u prvi plan stavlja ulogu umjetničkog prisvajanja i reinterpretacije suosjećanja i potiče ko-emociju kao bitan faktor razumijevanja i prihvaćanja da bi Hrvatska postala bolji dom za sve.

Uz ovu izložbu koja se paralelno održava na više lokacija i u pokretu, prilikom trajanja Festivala tolerancije na Bundeku će biti moguće vidjeti i izložbu koja promiče  poruke osnaživanja romske zajednice. Angažiranjem mladih umjetnika, dizajnera i kroz suradnju s tematskim udrugama i predstavnicima manjina iz Zagreba potaknut će se dijalog i staviti naglasak na ulogu koju suvremene umjetničke prakse i izlaganje u javnom prostoru mogu imati u senzibilizaciji društva na pitanja vezana uz izgradnju tolerantnijeg društva.




16. festival tolerancije – JFF Zagreb dio će programa posvetiti integraciji izbjeglica u hrvatsko društvo i kao i uvijek, poslati poruku mira.

Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zageba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska, Atlantic Grupe i drugih partnera.




Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.