fbpx

Montažstroj o Sveučilišnoj bolnici Zagreb

Autor: M. T./dnevno.hr

U Muzeju suvremene umjetnosti otvara se izložba “U osnivanju u likvidaciji”, projekt umjetničkog kolektiva Montažstroj koji kroz presjek povijesti nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije.

Izložba je prikaz dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv Montažstroj prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta “Nedovršeno”. U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva i drugi.

“Nikada dovršena Sveučilišna bolnica Zagreb po složenosti, opsegu i načinu izvođenja bila je i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske”, ističu iz Montažstroja. Sredstva za izgradnju prikupljana su 10 godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine.


Kamen temeljac “bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru”, postavljen je 11. svibnja 1985. a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom.

“35 godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba ‘U osnivanju u likvidaciji’, što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije ‘Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju'”, stoji u najavi.

Izložba se sastoji od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine, do početka procesa likvidacije u lipnju 1995.

Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.

“Izložba ‘U osnivanju u likvidaciji’ poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40 milijuna kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom koronavirusa i serijom potresa nakon 22. ožujka 2020. u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice”, poručuju iz Montažstroja.

Dubrovački muzeji organiziraju virtualne radionice te predavanja na svojim društvenim mrežama
Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.