fbpx

Mona Lisa nije Lisa nego Bianca Giovanna Sforza

Autor: V.T.

Na slici je Bianca Giovanna Sforza, kći plemića Ludovica Mora, koji je prije 500 godina vladao gradićem Bobbijom u kojem je bila poznata knjižnica i koji je Da Vinci često posjećivao, tvrdi talijnska povjesničarka umjetnosti.

Nakon što su u očima Mona Lise otkriveni malene brojke i slova, talijanska povjesničarka umjetnosti Carla Glori tvrdi kako je riješila i enigmu identiteta žene koja je pozirala za poznatu sliku Leonarda Da Vincija.

Prema njezinom navodima, na slici je Bianca Giovanna Sforza, kći plemića Ludovica Mora, koji je prije 500 godina vladao gradićem Bobbijom u kojem je bila poznata knjižnica i koji je Da Vinci često posjećivao.

Ključ za rješenje misterije lokacije nastanka slike je most iza Mona Lisinog lijevog ramena.


– To je most Ponte Vecchio, koji se proteže preko rijeke Trebbije u Bobbiju – kazala je Glori.

Što se pak tiče slova u očima, iako su se spominjala slova L i V, CE, ili slovo B, Glori sad kaže su to slova S i G, a koja inicijalima Biancina drugog imena Giovanna i prezimena Sforza.

Iako Silvano Vinceti, predsjednik talijanske Zaklade za nacionalnu baštinu koja je i otkrila simbole, nije imao posebno objašnjenje za brojku 72, ima ga Glori. Ta brojka odgovara 1472. godini, kada je poplava rijeke Trebbije uništila most Ponte Vecchio.

Poznato je kako je Da Vinci volio zagonetke, pa povjesničari vjeruju da je naslikao sebe kao ženu, odnosno da je Mona Lisa u stvari autoportret, koji je u zadnjim godinama svoga života nosio uvijek sa sobom. I dalje je aktualan zahtjev grupe povjesničara koji traže dozvolu da ekshumiraju njegovo tijelo, kako bi prema lubanji rekonstruirali njegovo lice i ustanovili je li Mona Lisa u stvari svojevrstan autoportret umjetnika.

Također, u svome je radu koristio simbole koji su skrivali poruke, pa neki vjeruju da su i novootkriveni simboli u očima možda ljubavna poruka djevojci na slici.

Slika Mona Lisa u vlasništvu je francuske Vlade i izložena je u muzeju Louvre u Parizu.
Autor:V.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.