MODERNA GALERIJA: Izložba svjetskih radova iz Zbirke Politeo

Autor: M.T.

Moderna galerija – nacionalni muzej moderne umjetnosti najavljuje izložbu “Boja je radost” iz Zbirke Politeo, koja će biti otvorena od 14. siječnja do 7. veljače 2021.

Izlažu Yakov Agam, Arman, Philipe Berry, Corneille Beverlo, Boris Bućan, Christo, Salvador Dali, Gudmundur Erró, Jean-Michele Folon, Gilbert & George, Keith Haring, Shen Jingdong, Peter Klasen, Manabu Kochi, Jannis Kounellis, Kriki, Fernand Leger, Helge Leiberg, Karl Erik Lindström, Andras Markos, Patrick Moya, Mimmo Palladino, Michelangelo Pistoletto, Bernard Rancillac,  Fukao Rikizo, James Rosenquist, Daisuke Samejima, Roger Selden, Antonio Segui, Jesus Rafael Soto, Haruhiko Sunagawa, Richard Texier, Victor Vasarely, Zlatan Vrkljan i Andy Warhol.

Kako ističe ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi, Nacionalni muzej moderne umjetnosti, programsku 2021. godinu u Studiju galerije “Josip Račić” otvara slavljem boja i oblika u umjetničkim djelima izabranim iz Zbirke Tonija Politea. Politeova zbirka slika, objekata i grafika objedinjuje preko 400 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Nastala je zahvaljujući Politeovom sudjelovanju u međunarodnom kulturnom okruženju, neopterećenom investicijskim aspektima kolekcionarstva. Sazdana je po osobnom estetskom ključu koji se ne obazire na trendove i uvriježene vrijednosti, i koji u potpunosti odražava osobnost svog vlasnika. Za osobe poput Tonija Politea sudjelovanje u umjetničkom okruženju je način postojanja punim plućima. Od umjetnosti i za umjetnost se živi, s umjetnicima se poslovno surađuje i druži, umjetnička djela se produciraju, razmjenjuju i u njima su uživa u svom privatnom prostoru. No, taj život, iako primarno bipolarno vezan za domaću sredinu – zima u Zagrebu, ljeta u Starom Gradu na otoku Hvaru – ima intenzivnu internacionalnu dimenziju. Politea je široki raspon njegovog rada u području likovnosti vodio u globalna umjetnička središta gdje je kao žovijalni sugovornik i likovni zanesenjak, bez za nas tipičnih provincijskih hemunga, sklapao poznanstva, prijateljstva i suradnje. Na svoj način, Politeo je otjelotvorenje one međunarodne kulturne prakse zasnovane na ravnopravnoj suradnji koja nam suštinski nedostaje. Kao i svaka zbirka, tako i Politeova odražava duh i svjetonazor svog sakupljača. Svatko tko je jednom u životu bio u njegovom suterenskom studiju u zagrebačkoj Medulićevoj ulici bio je osvježen šarolikim kaosom umjetnina, memorabilija, dizajnerskih objekata, multipla, grafičkih listova, posveta, fotografija i, konačno, živopisnim likom samog kolekcionara koji se svojim stilom savršeno uklapa u okruženje intenziteta gesamtkunstwerka. Koliko god Politeova likovna zbirka bila više proizvodom životnog puta i stila, nego skupljačke strategije, ona jasno odražava modernistički estetski kôd kojeg njeguje i po kojem ravnomjerno i bez diskriminacije uključuje umjetnine nastale u okruženju Iličkog placa s onima koje potječu s europskih, azijskih i američkih destinacija.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.