fbpx

Mladenu Mikulinu, autoru slavne skulpture Jima Morrisona, izložba produžena do 10. listopada

Autor: M.T.

Kada je kao mlad umjetnik još prije upisa na Likovnu akademiju izradio skulpturu legendarnog glazbenika Jima Morrisona koja je postavljena na pariškom groblju Père-Lachaise 1981. godine hrvatski kipar Mladen Mikulin ušao je u povijest.

Između ostalog njegova se slavna skulptura mogla vidjeti u završnim scenama filma Olivera Stonea „The Doors”, a kasnije je vandalizirana i ukradena.

Izložba ovog poznatog kipara koji se proslavio izradbom  tridesetak javnih spomenika među ostalim Jurja Habdelića, Dragutina Tadijanovića, Ene Begović, Miroslava Krleže, Slavka Ježića, Miroslava Krleže i drugih uglednika hrvatske kulture nazvana “Dodirom do umjetnosti: Mladen Mikulin” u Muzeju grada Zagreba ne samo da je bila hit ovoga ljeta nego je zbog velikog interesa produžena do 10. listopada.

Koncepcija izložbe koju potpisuju Vesna Leiner i Aleksndra Bugar bila je da ne samo obični gledatelji već i slijepi i slabovidni, dakle osobe s invaliditetom mogu taktilno doživjeti punoću i vrijednost Mikulinovih skulptura čime je ostavarena jedinstvena kulturna i humanitarna misija.

Svoju prvu samostalnu izložbu skulptura izrađenih od metalnog lima pripremio je 1986. godine u zagrebačkoj “Galeriji Nova”, a 1990. bio je najmlađi kipar čiji je rad uvršten u veliku izložbu “Tisuću godina hrvatskog kiparstva” u zagrebačkom Muzejsko-galerijskom prostoru.

Službeno je prvi put je izlagao u Parizu 1992., na međunarodnoj izložbi “Mlado slikarstvo“(Jeune Peinture) u Grand Palaisu. Predstavio se skulpturom limene ptice. U zagrebačkom parku Maksimir izradio je brončani kip “Hrvatskog sokola”.

Danas radi kao profesor kiparstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci a završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. godine u klasi Branka Ružića. Uglavnom u bakru i željeznome limu oblikuje skulpture zatvorenih volumena, čistih i maštovitih rješenja među kojima se ističu (Klupa, 1986.i Raspelo, 1991.). Autor je javnih spomenika u Pazinu (Herman Dalmatin, 1993) i Zagrebu (Fra Grgo Martić, 1994.).

Osim Jima Morrisona u inozemstvu su mu izloženi radovi – spomenik kardinalu Stepincu u Münchenu i Melbourneu i spomenik Bartolu Kašiću u Rimu.
Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja (Split, natječaj za spomenik hrvatskim braniteljima, 3. nagrada, 2. nagrada za spomenik hrvatskim braniteljima u Velikoj Gorici, prva nagrada za spomenik fra Grgi Martiću, Zagrabački salon, posebna nagrada za kiparstvo, 3. nagrada za spomenik Miroslavu Krleži, 3. trijenale hrvatskog kiparstva nagrada i Salon mladih nagrada za kiparstvo).

Od 1986. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnosti, a od 1986. do 2006. bio je član Zajednice umjetnika Hrvatske u statusu samostalnog umjetnika. U suradnji s Ljevaonicom umjetnina Ujević u Zagrebu realizira praktikum lijevanja skulptura u bronci. Od 2010. surađuje s Pilanom Embra u Lokvama, gdje studenti imaju priliku upoznati drvo kao industrijski i kiparski materijal. U Kamenolomu Seget –Trogir nabavlja kamen za kolegij Kiparstvo – skulptura u kamenu.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.