fbpx

Mladen Pavković objavio je knjigu razgovora s Matošem

Autor: M.T.

Hrvatski novinar i publicist Mladen Pavković objavio je knjigu ‘Razgovori Mladena Pavkovića s Antunom Gustavom Matošem’ (nakladnik Tiskara Rihtarić, Koprivnica, 2021.).

Pisac predgovora Mate Kovačičević istaknuo je:

 „Matoš odgovora Pavkoviću na suvremena hrvatska pitanja, ponajprije o samom hrvatstvu, odnosima između Hrvata i Srba, Hrvatske i Srbije, o književnosti, književnicima, književnom životu, umjetnosti te o položaju hrvatske kulture, a ponajprije književnosti u samoj Hrvatskoj, ali i u Europi!“ – kaže Kovačević, dok je potom dodao:

„Upravo će Matoševi odgovori, ako se djelomice izuzmu oni vezani za preduvjerenje o jednoplemenskom podrijetlu naroda slavenskih jezika, fascinirati suvremenoga čitatelja preciznim uvidom u dušu hrvatskoga čovjeka, stanje njegove politike, njegov međunarodni položaj te položaj onih vrijednosti, koje danas nazivamo identitetom, u njegovoj vlastitoj samostalnoj i slobodnoj državi.

U smislu oživotvorenja, a ne kojekakve kuknjave valja čitati i Pavkovićev razgovor s Antunom Gustavom Matošem!“ – zapisao je  Kovačević, inače publicist i novinar HINE, koji je također mišljenja da se na osnovu ove knjige može napraviti i zanimljiva kazališna predstava.
Poglavito je interesantan i potresan zadnji dio „razgovora“ gdje Pavković i Matoš „razgovaraju“ o teškom i bolnom liječenju velikog hrvatskog pisca i mučenika, koji je umro u 41. godini života, iza sebe ostavivši kapitalna djela. Milan Pišković

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.