fbpx

MITSKA BIĆA HRVATSKE: Zaboravljene narodne predaje u novoj digitalnoj slikovnici, fotke oduzimaju dah!

Autor: Š. P.

“Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske” zajednički je umjetnički projekt Ive Lulić i Zdenka Bašića, a predstavlja priču o staroslavenskim božanstvima kroz medij režirane fotografije snimljene u prirodnim krajolicima Hrvatske.

Oboje autora već dugo crpe inspiraciju iz tema hrvatske mitologije, a sada su zajedno realizirali umjetnički projekt na temu slavenske mitologije s ciljem očuvanja navedenog dijela kulture i povijesti.

Iva Lulić već desetak godina povezuje stručna znanja iz područja etnologije i umjetničko izražavanje kroz režiranu fotografiju i bilježi stara narodna vjerovanja i legende karakteristične za pojedine krajeve Hrvatske. Zdenko Bašić je, pak, cijenjeni višestruko nagrađivani multimedijalni umjetnik poznat hrvatskoj javnosti po svojim knjigama, izložbama, festivalima, spotovima i dokumentarnim filmovima vezanima uz temu mitologije (Mjesečeve sjene, Sjeverozapadni vjetar, Perunfest…).

Ovdje možete pregledati digitalnu slikovnicu “Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske”!

“Začarana šuma” ujedinjuje najbolje od dvaju talentiranih umjetnika koji se već godinama bave temom mitologije. Jedinstveni koncept režirane fotografije Ive Lulić i karakterističan vizual likova, dizajn kostima i rekvizita za scenografiju Zdenka Bašića odlično se nadopunjuju i zajedno čine potpuno novu, čarobnu priču.

Fotografije su snimljene ove godine diljem Parka prirode Žumberak, ali i na drugim lokacijama, kao što su Stari grad Okić, Donja Zdenčina, Park prirode Medvednica, Podravina te otok Krk. Ilustriraju priču o starohrvatskim slavenskim bogovima koja se oslanja na znanstvene spoznaje poznatih hrvatskih etnologa, posebice Vitomira Belaja i njegovu knjigu “Hod kroz godinu”.
Digitalna slikovnica tako prezentira mitološki svijet starih Slavena, a time otkriva način na koji su naši preci doživljavali i tumačili svijet, te kako su objašnjavali pojave koje su im bile neobjašnjive. “Ovo je zapravo priča o prirodi i izmjeni godišnjih doba, o božanstvima koji su zapravo personifikacija prirode koja nas okružuje”, poručuju autori.

Inače, u projektu je sudjelovalo dvadesetak ljudi, i to u ulogama asistenata, modela i stručnih suradnika. Pogledajte atmosferu sa snimanja!
Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.