fbpx

Miljenko Jergović ‘bi stvarno mogao biti eliminiran iz javnog života’

Autor: hina

Potaknuti upozorenjem kolege Ivana Lovrenovića 'na pogromaško prokazivanje pisca Miljenka Jergovića kao nelojalnog pripadnika hrvatskog društva' pisci Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić su u današnjoj izjavi za javnost zatražili da uprava Društva osudi govor mržnje.

Članovi Hrvatskog društva pisaca (HDP), Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Zlatko Gall, Nenad Rizvanović i Ante Tomić zatražili su danas od predsjednika Društva Velimira Viskovića da se javno ispriča “za poticanje i sudjelovanje u medijskom linču kojem je očiti cilj simbolička, ali i moguća stvarna eliminacija Miljenka Jergovića iz javnoga života”.

Potaknuti upozorenjem kolege Ivana Lovrenovića “na pogromaško prokazivanje pisca Miljenka Jergovića kao nelojalnog pripadnika hrvatskog društva” pisci


Lovrenović je nedavno istupio iz HDP-a zbog, kako je ustvrdio u pismenoj ostavci, izostanka reakcije na Viskovićev intervju u “Vijencu” kada je rekao da je “nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji”.

Podsjećaju da je HDP, ne tako davno, bio potaknut zaštitom dostojanstva hrvatske književnosti, ali i njezinih po rodnom, nacionalnom i kulturnom načelu diskvalificiranih autora.

“Nulta osjetljivost na poziv za protjerivanjem iz društva stečevina je i znatno uređenijih i tolerantnijih sredina od naše, a izražavajući u ovom slučaju solidarnost s Miljenkom Jergovićem, upozoravamo da je uvažavanje drukčijeg mišljenja temeljna vrednota demokratskog društva i da pravo na polemiku ne uključuje pravo na progon”, ističe se u njihovoj izjavi.

Visković je tvrdnje o Jergoviću izrekao nakon intervjua u beogradskom tjedniku “Vreme” u kojem je Jergović za vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića izjavio da je “trodimenzionalna ličnost koja je imala i svoju tragiku i motive i biografiju”. Kasnije je Visković pozvao Lovrenovića da se vrati u HDP, napomenuvši da o Jergoviću nije govorio kao predsjednik tog društva.

HDP: Nismo arbitrirali u polemikama članova

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) priopćilo je danas da Upravni odbor toga društva nije arbitrirao u dosadašnjim polemikama među svojim članovima ili književnicima općenito, a takvo traženje književnika Ivana Lovrenovića prepoznaje kao pritisak na HDP.
U priopćenju se navodi da je u dnevni red jučerašnje sjednice Upravnog odbora i Predsjedništva HDP-a naknadno uvrštena i točka o ostavci kolege Ivana Lovrenovića koji je nedavno istupio iz HDP-a zbog, kako je ustvrdio u pismenoj ostavci, izostanka reakcije na intervju predsjednika HDP-a Velimira Viskovića koji je za časopis “Vijenac” rekao da je “nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji”.

Ističe se kako su predsjednik ili bilo koji član Upravnog odbora HDP-a dužni konzultirati se s drugim članovima samo kad potpisuju neku javnu deklaraciju u ime Društva. U svim ostalim slučajevima svatko od njih govori u vlastito ime i kao individualac sudjeluje u književnom životu te je, navodi se, apsurdna i sama pomisao da bi se predsjednik HDP-a o svakom svojem javnom iskazu morao konzultirati s više od dvije stotine članova društva.

Upravni odbor izražava žaljenje zbog ostavke kolege Ivana Lovrenovića, čiji rad visoko cijeni, ali u njegovu činu prepoznaje i sredstvo pritiska na Društvo kojim se izravno od njegovih članova, poglavito onih Upravnog odbora i Predsjedništva, zahtjeva da arbitriraju u aktualnim književnim sporovima. Ističu da kolegi Lovrenoviću ostaju otvorena vrata za povratak u HDP.
“Držimo da je to preradikalan čin i žalimo što mu nije prethodio konstruktivan pokušaj rasprave unutar Društva”, stoji u priopćenju u kojemu se navodi da su na jučerašnjoj redovitoj sjednici Predsjedništvo i Upravni odbor HDP-a raspravljali o pripremama za izbornu skupštinu koja će se održati početkom travnja 2011.


Visković pozvao Lovrenovića da se vrati u HDP

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.