Foto: Facebook

Meštar otkrio detalj o kolegici usred emisije: ‘Umrijet ću ako ne kažem’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Umjetnički opus multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) izazivao je kontroverze tijekom njegova života. No danas je Gotovčev rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta i radovi mu se nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama. Usto, Gotovac je bio i ostao dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije, omiljen kod široke publike zbog provokativnih akcija i performansa.

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti postavljena je prema konceptu francuskog kustosa Pierre Bal-Blanca. Na dva kata izložbenog prostora pet je konceptualnih dijelova koji su međusobno povezani asocijativnim nizom. U interpretaciji Pierre Bal-Blanca rad Tomislava Gotovca predstavljen je nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz njegovih performansa. Cjelina tako otkriva zašto je Tomislav Gotovac, poznat pod svojim matronimom Antonio G. Lauer, na kraju sam postao povijesna figura bez presedana.

Zagrebačka izložba uvelike se oslanja na izložbu Gotovčevih radova održanu u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Tirani 2021. godine. Izložba je predstavila “nekanonsko evanđelje prema Tomislavu Gotovcu”, sugerirajući da se početak umjetnosti performansa iz druge polovine 20. st. premješta u drugačiji povijesni i vremenski kontekst. Postav i radovi naglasak stavljaju na Gotovčeve prakse kinematografije ostvarene drugačijim sredstvima, koju je umjetnik razrađivao tijekom svojih performansa kao i na izložbama.

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Nježan obiteljski čovjek

Najveći dio postava bit će posvećen projekcijama filmova Tomislava Gotovca, ali uz filmove niza drugih hrvatskih i internacionalnih autora koje kustos dovodi u vezu s njegovim eksperimentalnim opusom. U Dvorani Gorgona održavat će se projekcije dugometražnih filmova kao sastavni dio programa. U taj program uključeni su prethodnici, suvremenici i sljedbenici kinematografskog opusa Tomislava Gotovca, čime se otvara mogućnost uvida u to koliki je bio njegov, svjestan ili nesvjestan, utjecaj na nove generacije sineasta ili umjetnika video-produkcije na međunarodnoj sceni.

Većina radova Tomislava Gotovca na izložbi posuđena je iz kolekcije umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Paralelno će bit izložena djela iz fundusa MSU-a koji posjeduje reprezentativnu zbirku umjetnikovih radova iz svih faza djelovanja.

Uz izložbu će biti tiskana publikacija s tekstovima Pierre Bal-Blanca, Vesne Meštrić i Darka Šimičića. Autor izložbe je Pierre Bal-Blanc, u suradnji s Vesnom Meštrić (Muzej suvremene umjetnosti) i Darkom Šimičićem (Institut Tomislav Gotovac).

Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Izložba je realizirana u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom i Institutom Tomislav Gotovac, te uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH, Kontakt.The Art Collection of Erste Group i ERSTE Foundation, Beč, Erste Banka Hrvatske, Turističke zajednice Grada Zagreba.
Gostujući u Kulturnom dvogledu u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ voditelji programa Instituta Tomislav Gotovac, Darko Šimičić, istaknuo je neke vrlo zanimljive detalje izložbe u MSU. Spomenuo je tako niz od 25 fotografija nastalih nakon smrti Gotovčeve majke, koje prikazuju njen precizno složen stan.

Šimičić je Gotovca istaknuo kao nježnog obiteljskog čovjeka. “To je bilo nešto što je zadržavao unutar svoje kuće. Ima radova u kojima se nježno dotiče obitelji”, pojasnio je Šimičić govoreći o izložbi te opisao veliki objekt napravljen od drveta i dnevnih novina iz ’77. godine koji se zove Sarah, po Gotovčevoj kćeri. Rad je nastao kad se Sarah rodila i posveta je upravo njoj.

Portret grada velikana umjetnosti
“Gotovac je sve nas naučio što umjetnost može biti”, rekao je Šimičić citiravši Dubravku Ugrešić, a voditelj Davor Meštrović Meštar nadovezao se na temu vrijednosti Gotovčevih djela. Detalje izložbe potražite OVDJE.

“Umrijet ću ako to ne kažem, jedna moja kolegica, njeni roditelji su dobili Gotovčevu sliku na dar, i prodala je tu sliku i obnovila je stan koliko je to vrijedilo. Pazite o kome redu veličine govorimo”, fascinirano je rekao voditelj.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.