Foto: Josko Supic / CROPIX

Luko Paljetak o poeziji, ljubavi, intimnim odnosima i prijateljstvu: ‘To je formula’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Renomirani dubrovački književnik, Luko Paljetak, jedan je od rijetkih književnika čija su djela pročitali gotovo svi učenici u posljednjih 50 godina, i to za njegovog života. ‘Miševi i mačke naglavačke’ i ‘Izabrane pjesme za djecu’, neka su od njegovih djela na kojima su brojne generacije obrazovane.  On je nedavno podijelio neka zanimljiva razmišljanja o životu i poeziji.

Dotaknuvši se ljubavne poezije, Paljetak je pružio uvid u svoje viđenje ljubavi, koje najčešće nastaju iz prijateljstva. Jednom prilikom je izjavio kako ‘svako prijateljstvo sa ženom loše završi ako je samo prijateljstvo’. “Sa ženom se može prijateljevati. Mihalić je napisao: ‘Mi ljubeći se prijateljujemo’. To je formula”, ukratko je pojasnio u opširnom intervjuu za portal Mirovina.

Paljetak je otkrio i kako njegova ljubav prema poeziji nije bila prva. “Kada sam razmišljao što bih htio biti u životu, razmišljao sam da bih trebao biti slikar, ali nisam zato što je zato trebalo puno novaca i trebalo je ići u Zagreb, boje, platno, za stanarinu, za stanovanje, za odijelo. Moji roditelji meni to nisu mogli priuštiti i onda sam se opredijelio za ono što je ‘najjeftinije’, papir, olovka i studij u Zadru i u podjednakoj klimi”, priznao je Luko Paljetak.

Foto: Josko Supic / CROPIX

“Ljubav je neodoljivo vezana uz pojam slobode”

Govoreći o prijevodima Prévertovih pjesama kazao je jednom prilikom kako u ljubavi počinjemo s cvijećem, s malim darom, a završavamo s lancima…. “Naravno, to je iz Prévertove glasovite pjesme „Otišao sam na Trg cvijeća i kupio sam cvijeće za tebe, ljubavi moja“, a završava „Otišao sam na Trg gvožđa i kupio sam lance za tebe, ljubavi moja, ali te više nisam našao.“ Tu se zapravo vidi da je ljubav neodjeljivo vezana uz pojam slobode. Ne slobode u smislu činjenja svega što hoćete u ljubavi, ne, nego u ljubavi oslobađati sve svoje potencijale zbog onoga koji u meni voli ono što jesam i zbog onoga kojega ja volim ono što jesam. To je ta vrsta slobode, naći prostor slobode u voljenom biću i „voljeti sebe u sebi“ i obrnuto. Na taj način zapravo voliš jedno ma gdje god to jedno bilo!” pojasnio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

“Bez seksa se naravno može i ne može. Naime, sveti je Pavao davno rekao da postoje oni koji za žene, oni koji nisu za žene i onima kojima to nije dano uopće. Tu je mislio na one koji ljubav usmjeravaju na druge sfere, prema drugim ciljevima. Prema tome, seks je etapa do cilja, a ne cilj. Cilj je, konačna, trajna sinteza dvaju bića koja se vole. Kad će se ona dogoditi – odmah, poslije ili čak poslije smrti – dogodit će se. Što se prije dogodi, to bolje, a seks je etapa, on je dodatni šećer na takozvanoj torti”, istaknuo je tada Paljetak te dodao kako je riječ o važnoj etapi, ali “ovisno o tome kakve predrasude imamo”.

‘LUPEŽ JE UVIJEK LUPEŽ!’ NOVA PROVOKACIJA: RTS u Dubrovniku želi snimati film ‘Kultura Srba’, stigla im odbijenica, a ‘obratio im se’ i sam Držić: ‘I pijavica ljubi krv čovječju, ali mu dušu vadi’
“Ako mislimo da to mora vječno trajati, da moramo biti pastusi, Prijapi, da je važno kao Don Juan ‘povaliti’ što više žena, zapravo ulazimo u jedan kompleks koji potpuno zadire u freudističku ili bilo koju psihoanalitičku sferu i koja zapravo seks pretvara  u bolest…”, rekao je i dodao: “Ne smijemo biti ovisni o seksu, on mora biti radosni i naravno, darovani način spajanja ili lemilo koje ubrzava sjedinjenje kojemu svi zaljubljeni, ako to stvarno jesu, teže. Važno je postati jedno”.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.