Foto: CROPIX/ tea cimas -pok-

Ljubitelji umjetnosti, glazbe i plesa ovog su srpnja u Lovranu na jedinstvenom FUGiP-u

Autor: Dnevno.hr/ T.Š.

U Lovranu će se od 7. do 20. srpnja 2022. godine održavati jedinstveno događanje “Festival umjetnosti, glazbe i plesanja – FUGiP 2022”. Čine ga 5. Festival klasične glazbe “Lovran Classic” i Festival umjetnosti plesanja, u organizaciji Udruge Corona Laurea Lovran i Plesnog Art Laboratorija, koji su ove godine po prvi puta udružili svoje snage.

Mnogobrojni će izvođači Lovran tako pretvoriti u jednu od najpoželjnijih ljetnih destinacija za domaće ljubitelje klasične glazbe, plesa i umjetnosti općenito, a na svoje će doći i mnogi strani gosti željni upravo ovakvih sadržaja.

Publika će tako, u sklopu Festivala “Lovran Classic” 7. srpnja imati prilike uživati u zvucima Večeri klasičnog folklora u izvedbi Jelene Tihomirović i Metoda Sironića uz Martu Karolinu Cader-Pietrzak, zatim 12. srpnja uz zvuke domaćeg Kalamos Kvinteta, 14. srpnja nastupit će francuski Duo SoliPse, a 19. srpnja predstavit će se hrvatski Duo Tudor-Režić. Svi koncerti održavaju se na Trgu sv. Ivana u lovranskom Starom gradu i počinju u 21.00 sat, a ulaznice po cijeni od 55,00 kuna po večeri mogu se nabaviti na internetskoj stranici eventim.hr.

Svoje vještine u plesnom pokretu na Festivalu umjetnosti plesanja u tri će navrata, 11., 18. i 20. srpnja u 20:30 sati, pokazati plesači Plesnog art laboratorija na lovranskom Lungomareu, na rivici u Medveji i u Beach baru Cipera, gdje će manifestacija biti i zatvorena programom “Laurus bez zidova”, a sve u suradnji s brojnim umjetnicima. Ulaz na programe Festivala umjetnosti plesanja je besplatan.

Također, u sklopu Festivala umjetnosti plesanja, a na poziv organizatora, u Domu Liganj će od 5. do 13. srpnja biti održan program mentoriranja mladih plesnih umjetnika “Zalet novi”, a u Lovranskoj Dragi umjetnička radionica “Hvala ti 2x”, od 10. do 12. srpnja.

Festival umjetnosti, glazbe i plesanja – FUGiP 2022 podržavaju: Općina Lovran, TZ Općine Lovran, Ministarstvo kulture i medija, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Stubica d.o.o., Hostel Link i BHS (Best hospitality solutions).

Program Festivala umjetnosti, glazbe i plesanja – FUGiP 2022




Foto: Promo

  5. FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE “LOVRAN CLASSIC”

07.7.2022. u 21.00 sat, Trg sv. Ivana, Stari grad Lovran

VEČER KLASIČNOG FOLKLORA- OTVORENJE FESTIVALA




Jelena Tihomirović i Metod Sironić nastupaju samostalno i kao komorni duo već više od 15 godina, diljem Hrvatske i u raznim drugim europskim zemljama. Njihovo biranje zajedničkog repertoara uvijek je obilježeno idejom inzistiranja na bliskoj i komplementarnoj umjetničkoj komunikaciji u komornim djelima, od razdoblja baroka pa sve do današnjice. Osnivači su dvaju festivala, Dana rane glazbe u Rijeci i Lovran Classica koji ove godine slavi svoje peto jubilarno izdanje. Na ovome koncertu s podnaslovom “Klasični folklor” pridružuje im se poljska pijanistica Marta Karolina Cader-Pietrzak koja već nekoliko godina živi i djeluje u Hrvatskoj i nastupa u klavirskom duu s Jelenom Tihomirović od 2019. godine. Glazbenici će se predstaviti djelima klasičnog repertoara nadahnutim nacionalnim folklorom poput onog iberskog iz pera Mauricea Ravela i Manuela de Falle, južnoslavenskog Borisa Papandopula i češko-moravskog Antonina Dvořaka.

12.7.2022. u 21.00 sati,  Trg sv. Ivana, Stari grad Lovran

KALAMOS KVINTET

Kalamos kvintet jedan je od najinteresantnijih komornih sastava u Hrvatskoj, koji oduševljava širu publiku svojim virtuozitetom i tehnički dotjeranim izvedbama, a znalce –  izvrsnim obradama djela iz nepresušnog repertoara zapadno-europske glazbene tradicije. Osnivač i voditelj ansambla, ukrajinski klarinetist sa stalnom adresom u Zagrebu, Yaroslav Sadovyy umjetnički je voditelj ansambla i tvorac je tih uspješnih obrada. Važan aspekt djelovanja ovog kvinteta je i njihova aktivna suradnja sa suvremenim skladateljima čija djela redovito naručuju, obogaćujući time i repertoar za ovakav sastav. Uz klarinet, čine ga oboistica Katarina Grubić, fagotist Matko Smolčić, bas klarinetist Rude Mimica i saksofonist Aljaž Razdevšek. Predstavit će se djelima M. Brajkovića, B. Papandopula, J.M. Žerovnika, B. Okmace, H. Skljarov, G.Tudora, F. Klinara, S. Zlatić i L. Mjeda Čuperjani, a u ponekim djelima ćemo čuti male i vele sopile, tradicionalni instrument primorskog i istarskog folklora.

14.7.2022. u 21.00 sati,  Trg sv. Ivana, Stari grad Lovran

DUO SoliPse (Francuska)

Duo flauta – gitara kao glazbeni tandem postoji već od razdoblja klasicizma, no svoj najpopularniji trenutak doživljava krajem dvadesetog stoljeća kada argentinski skladatelj Astor Piazzola sklada svoju Povijest tanga za ova dva iznimno komplementarna instrumenta. Duo SoliPse slijedom toga koncentrira svoj repertoar djelima napisanim u prošlom i ovom stoljeću, uz naglasak na promoviranje suvremenih skladatelja čija djela redovito naručuju. Flautistica Elena Stojčeska i gitarist Romain Petiot rade i djeluju u Parizu i često

nastupaju diljem Europe, a naročito u Makedoniji, rodnoj zemlji polovice ovog interesantnog glazbenog dua. Predstavit će se programom koji također prati folklornu nit vodilju ovog 5. izdanja festivala, skladateljima poput A. Piazzolle, J. Ch. Rosaza, R. Shankara, M. Ravela i M. Tadića.

19.7.2022. u 21.00 sati,  Trg sv. Ivana, Stari grad Lovran

DUO TUDOR-REŽIĆ

Gordan Tudor jedan je od vodećih glazbenika svoje generacije, aktivan kao solist, skladatelj, komorni glazbenik i pedagog. Član je glasovitog Kvarteta Papandopulo i ovo mu je drugi nastup na ovom festivalu. Mislav Režić jedan je od vodećih hrvatskih gitarista koji vodi veoma aktivnu međunarodnu karijeru kao solist, član komornih sastava i predavač. Ovi glazbenici spajaju vlastite umjetničke senzibilitete predstavljajući se vrlo raznolikim programom suvremenih hrvatskih i stranih skladatelja. Posebnost ovog koncerta je iskazivanje vještine multiinstrumentalnosti umjetnika te korištenje elektroakustičkih pomagala poput pojačala i mikrofona. Predstavit će se djelima M. Paraskakisa, G. Tudora, Ch. Meijeringa, I. Kiš, S. Reicha i I. Božičevića.

FESTIVAL UMJETNOSTI PLESANJA

11.7.2022. u 20:30 sati, Lungomare Lovran (od paviljona Gianna do paviljona Excelsior)

LUNGOMARE

Šetalište Franje Josipa II, u lokalnom jeziku Lungomare, turistička je žila kucavica ovoga kraja i nezaobilazan pojam u mentalitetu domicilnog stanovništva. Osmišljeno kao

elegantna promenada za imućnu gospodu fin de siéclea, opisivan i opjevan u djelima mađarskih, ukrajinskih, francuskih i austrijskih pjesnika i književnika i kao nadahnuće skladateljima i plesnim umjetnicima onoga doba, po prvi puta u svojoj stojedanaestogodišnoj povijesti dobiva priliku biti i “otplesano”.  Suvremeni umjetnici danas aktivno interveniraju u ovaj prostor namećući vlastite ideje i izričaje, oživljavaju ga na neposredan i autentičan način, izdižući ga time iz pojma “lijepekulise”.

Voditeljica i autorica projekta: Senka Baruška, Plesni art laboratorij

Gosti: UO Koreokroj Zagreb, Irena Mikec: koreografkinja i plesna umjetnica

Plesačice: Ines Borić, Noemi Dessardo i Laia Stevanović

Ples na svili: Dana Agoštin

Studio Equilibre Kastav

18.7. 2022. u 20.30 sati, Medveja – rivica

NITI / 360

Suradnja UO Fronesis i UO Plesnog art laboratorija.

Autorice Jasna Čižmek Tarbuk, Senka Baruška i Marija Šćekić proučavaju, stvaraju na svojstven i specifičan način. NITI 360 prvi je dio suradnje s PAL-om koji će nastajati u rezidencijalnoj suradnji te će se izvesti na odabranoj lokaciji rivice u Medveji. U suradnji s lokalnim ribarima, predvođenim Lukom Janjetićem, publika će se voziti barkama koje će postati dio gledališta. Zaokruženi plažom stvaramo panoramski pregled od 360 stupnjeva na plesnu izvedbu koreografkinja Jasne Čižmek Tarbuk i Senke Baruške. Izvedba 360 NITI finalno će se prikazati u rujnu 2022. godine u Zagrebačkom plesnom centru.

Glazba: Mihalj Ivković, harmonika i Ivan Judaš, handpan drum

Plesačice: Sara Piljak, Dorotea Domović, Roko Šašić i Ines Borić

20.7. 2022. u 20.30 sati, Cipera bar

LAURUS BEZ ZIDOVA – ZATVARANJE FESTIVALA

Galerija Laurus pod vodstvom Plesnog art laboratorija, pored likovne i vizualne, uključuje i glazbenu te suvremenu plesnu umjetnost. Galerija Laurus postaje mjesto okupljanja i suradnje lokalnih umjetnika s idejom “rušenja” svojih zidova, otvarajući se prema specifičnim lokacijama u Lovranu i okolici. Izvedbe se tako mapiraju u realnom eksterijeru i vraćaju u “zidove” galerije u svom finalu. Cjelokupna ideja će biti predstavljena i u Muzeju moderne u suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Inserti ovog projekta prikazivat će se u Kinu Sloboda Lovran, TV Novinetu, društvenim mrežama i raznim drugim srodnim manifestacijama. Plesni art laboratorij već 32 godine razvija ideju sinteze plesne umjetnosti s vizualnom i likovnom u direktnoj intervenciji u prostor. Time Lovran postaje prvo i jedino mjesto s takvom vrstom kulturnog događanja na Kvarneru. U ideji otvaranja i raščlanjivanja umjetničkog djelovanja u prostoru Galerija Laurus postaje dijelom ovog inovativnog kulturnog fenomena.

Autorica i voditeljica projekta: Senka Baruška

Videografija : Fanni Hajnal Tutek i Damjan Šporčić

Plesačice: Noemi Dessardo i Laia Stevanović

Voditeljica: Marina Štanger

Voditeljica Galerije Laurus: Melita Staničić

Umjetnička akcija na lokaciji: JESEN 2021., Lovranska Draga (10.12-12.12.2021.)

Autori: Damir Božić Pišta, Branko Lenić, Melita Sorola Staničić, Damir Šegota, Deni Šesnić, Jasna

Šikanja, Predrag Todorović, Zoran Majstorović, Slaven Tolj, Žak Valenta i Mirjana Lenči Pernar

Snimanje i montaža: Goran Pleić

Autor:Dnevno.hr/ T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.