fbpx
Foto: Instagram

‘LJUBAV JE U KANTI’: Izrezano platno legendarnog Banksyja ide na dražbu!

Autor: Marina Tenžera

Bansky, misteriozni i socijalno angažirani umjetnik koji svoje radove izvodi diljem svijeta, ne prestaje provocirati međunarodnu umjetničku scenu.

Njegovo djelomično izrezano platno koje je prikazivalo djevojčicu s balonom, a koji su britanski mediji proglasili jednim od najznačajnijih djela 21. stoljeća  ponuđeno je na prodaju u u Londonu i očekuje se da će postići milijunski iznos.

Djelo nazvano “Ljubav je u kanti” ponudit će dražbovna kuća Sotheby’s uz procijenjenu vrijednost od pet do sedam milijuna eura.

Podsjetimo, originalno platno prodano je za gotovo 1,1 milijun funti na istoj lokaciji u listopadu 2018., kada je dramatično prošlo krozrezalicu skrivenu u okviru nekoliko trenutaka nakon završetka nadmetanja.

Bila je to jedinstvena akcija održana prvi put u povijesti u jednoj aukcijskoj kući. Oko 30 kirurških skalpela izrezalo je tijekom aukcije u Shotebyju, i to  nakon što je prodana za više od milijun funti, Banksijevu sliku „Djevojčica s balonom” na 27 traka, doduše ne u cijelosti, kako je navodno bilo zamišljeno, već samo do polovice njezine visine pa izrezane trake papira vise napola izvan baroknog okvira. Crveni balon u obliku srca ostao je neizrezan u okviru, a tijelo djevojčice, kojoj jaki vjetar s leđa otpuhuje kosu preko lica i haljinicu od tijela otišlo je izrezano u nepovrat.  Slika je možda i banalna u svojoj retorici, no postala je djelom općeg prepoznavanja kao mural tog nikad identificiranog crtača grafita za kojega neki sumnjaju da je riječ o Robertu Del Naji, frontmenu grupe Massive Attack.

Slika je, kako autor pokazuje, bila pripremljena sustavom destrukcije (skalpeli, rotacijski mehanizam i daljinsko upravljanje kojim se aktivira rotacija slike preko skalpela koji ju režu u rezance), koji će se pokrenuti ukoliko aktualni vlasnik odluči prodati sliku na aukciji. To se i dogodilo. Kako je događaj snimljen iz više kutova, i objavljen na Banksijevom Instagramu zajedno sa snimkom pripreme destrukcije, očito je da je više ljudi sudjelovalo u tom performansu. Kako kažu neki mediji, ovo je prvo umjetničko djelo ikad nastalo na samoj aukciji.

Zapelo je doduše u izvedbi pa konačna verzija ne samo da je djelomično uništena i tako faktorom slučajnosti još maestralnija, već je tim činom postala još dragocjenija.

Bio je to zadnji u nizu nepredvidljivih poteza provokativnog umjetnika, čiji se radovi pojavljuju diljem Britanije i svijeta.
 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)
Original, koji se prvi put pojavio na zidu u istočnom Londonu, beskrajno se reproducirao u tisku i na internetu, a prisvojili su ga neki od najpoznatijih svjetskih brendova. Uz originalni grafit, na mostu, pisala je rečenica „Uvijek postoji nada” pa se koristila slika upravo zbog te poruke (kod izbjegličke krize). Sada, nakon kirurške intervencije, ”ljubav” ostaje uhvaćena u okviru, zamrznuta, netaknuta, dok je sve ostalo otišlo u paramparčad, kantu za smeće.

Štoviše, djelo je nazvano jednim od najznačajnijih umjetničkih djela početka 21. stoljeća u britanskom tisku, prije nego što je izrezana verzija dobila novi certifikat i datum Banksyjeva tijela za autentifikaciju, i dobila novi naziv.

Alex Branczik, zadužen za suvremenu umjetnost u Sothebyju, rekao je kako Banksyjev trik na zadnjoj prodaji “nije uništio umjetničko djelo rezanjem, nego je stvorio novo”.

Njegova posljednja djela nedavno su se pojavila u nekoliko britanskih primorskih gradova.

Inače, grafiti umjetnika počeli su se pojavljivati na ulicama Bristola u jugozapadnoj Engleskoj 1980.-ih.

U međuvremenu, u ožujku je djelo u čast njegovatelja tijekom pandemije koronavirusa na aukciji donijelo rekordnih 14,4 milijuna funti koje je donirano državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

 Svojim satiričnim i duhovitim grafitima, koje crta uz pomoć ličilačkih šablona Bansky često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom. Među njegovim poznatim uradcima su oslikavanje izrealskog zida na Zapadnoj obali idiličnim prizorima, postavljanje svojih slika u poznate muzeje, te postavljanje izložbe sa živim oslikanim životinjama.

Banksy koristi taktike komunikacijske gerile kako bi ponudio alternativnu perspektivu o političkim i ekonomskim pitanjima. Često mijenja i modificira poznate motive i slike. Preuzeo je naručeni posao u dobrotvorne svrhe (npr. za Greenpeace) i dizajnirao brojne naslovnice CD-a. Kao umjetnik do sada je radio u zemljama poput Australije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Izraela, Italije, Jamajke, Japana, Kanade, Kube, Malija, Meksika, Austrije, Palestinskih teritorija, Španjolske i SAD-a.

Uz primjenu šablona grafita Banksy je neovlašteno instalirao i svoja djela u nekoliko muzeja. Godine 2005. njegova su se djela pojavila na ovaj način u londonskom Tate Modern, Njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, Metrolitanu, Muzeju Brooklyn i Louvreu. U svibnju 2005. u Britanskom muzeju pronađena je Banksyjeva verzija špiljske slike na kojoj je prikazan čovjek u lovu s kolicima za kupovinu.

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.