Foto: Nik Titanik

‘KRONIKA HRVATSKE GLUPOSTI’ Hit izložba Nika Titanika nastavlja turneju: ‘Pojedincu ne dopušta da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice’

Autor: Dnevno

Galerija Ružić u Slavonskom Brodu od petka, 14. siječnja postaje privremeni dom izložbe karikatura Nika Titanika “Kronika hrvatske gluposti”.

Nik Titanik jedini je karikaturist, vjerojatno i na cijelom svijetu, koji dnevno objavljuje dvije karikature u dnevnim novinama pri čemu britko, pronicljivo i ponekad oštro komentira aktualne događaje i pojave.

U svojim radovima često se dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti bez obzira na to je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazi-zvijezdama bez pokrića. Sam za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.

Foto: Nik Titanik

“Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i s mnoštvo detalja, Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu, potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojem živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme”, piše u predgovoru autorica izložbe Sonja Švec Španjol.

Izložbu možete pogledati do 10. veljače.

Foto: Nik Titanik

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.