Krležom otvoreni 3. Gumbekovi dani

Autor: hina

Predstavom nastalom prema djelu Miroslava Krleže "Ni med cvetjem ni pravice", u produkciji Kazališta Pinklec, u Histrionskom domu u Zagrebu otvoreni su 3. Gumbekovi dani, Festival cabareta koji će trajati do 27. ožujka.

Protagonisti predstave su Adam Končić i Duško Zubalj. Do kraja festivala bit će održano još 11 predstava iz Hrvatske i inozemstva koje će se natjecati za festivalske nagrade.

Umjetnički ravnatelj glumačke družine Histrion Zlatko Vitez istaknuo je kako je i ovogodišnji ožujak u Histrionskom domu posvećen Gumbeku i cabaretu, važnim histrionskim međašima od samih početaka do danas.

Podsjetio je da je Mladen Crnobrnja Gumbek svoju posljednju ulogu odigrao u Histrionima u jesen 1999. u predstavi “Doktoru pod mus” J.B. Moliera na Opatovini.

Kazališna kritika isticala je kako je u Gumbekovom glumačkom djelu sve “histrionsko”, rekao je Vitez, podsjetivši i na njegov genijalno utjelovljen lik Domobrana Jambreka u predstavi “Historijada”.

Umjetnički ravnatelj glumačke družine Histrion istaknuo je da kod publike ponovno postoji zanimanje za Cabaret, koji se smatra rubnom kazališnom pojavom. Cabaret nudi elemente pučkog angažiranog duhovitog i poticajnog, kazao je Vitez, te dodao kako se “s ovim Gumbekovim danima, u ova teška recesijska vremena, ‘lakše diše’ “, podsjetivši na čuvenu Gumbekovu rečenicu.

Otvarajući 3. Gumbekove dane izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, Duško Ljuština, zahvalio je Vitezu na organizaciji Festivala posvećenog Mladenu Crnobrnji Gumbeku, glumcu koji je bio zaštitni znak Kazališta Kerempuh i kazališne družine Histrion.

Bili smo svjedoci kroz brojne predstave svega što je Gumbek napravio za hrvatsko kazalište, istaknuo je Ljuština.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.