Knjiga o povijesti kontrarevolucije i svima onima koji su 200 godina ‘morali šutjeti’

Autor: M.T.

„Povijest kontrarevolucije”, naslov je knjige koja se upravo završava u redakciji Naklade Pavičić. Autor joj je povjesničar mlađe generacije, dr. sc. Stipe Kljaić, zaposlen kao znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest, kojeg je čitateljska javnost upoznala prije četiri godine kada je objavio svoju prvu knjigu, veliku raspravu Nikada više Jugoslavija: intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje”.

Kako za Dnevno.hr pojašnjava nakladnik Josip Pavičić: Dvjestogodišnja hrvatska povijest, od Francuske revolucije 1789. do rušenja Berlinskog zida 1989., uglavnom je tumačena iz perspektive tzv. progresivističkih stajališta, što znači da je prostor za istraživanje i promišljanje hrvatskog konzervativizma bio ili vrlo sužen ili potpuno zakrčen liberalno-komunističkom propagandom.

U ovoj se knjizi (autor naslovnice Mario Jurjević), otključavaju vrata koja su dva stoljeća praktički bila zaključana i otkriva kako se i iz čega u Hrvatskoj, nasuprot ideologijama izašlima iz dvaju svjetskih veleprevrata, francuskog i ruskog, formirala hrvatska konzervativna političko-filozofska misao. Njezin je autor izabrao 12 paradigmatičnih, naravno, uglavnom zaboravljenih ličnosti iz hrvatske povijesti, koje su smatrale – i često zbog toga stradavale – da sve što je novo nije i ne mora biti bolje od onoga što je bilo prije, a da su stare, provjerene vrijednosti jedini siguran temelj nove društvene gradnje.

Ukratko, u knjizi su do riječi došli oni koji su 200 godina morali šutjeti, kontrarevolucionari i konzervativci, ističe nakladnik.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.