Foto: Ljevak.hr

Knjiga Marka Pogačara pred čitateljima cijelog svijeta

Autor: M.T.

Knjiga “Slijepa karta” hrvatskog svestranog pjesnika Marka Pogačara, koju je prvotno objavila Fraktura, ovih se dana doslovno našla pred čitateljima cijeloga svijeta. Pogačar to može zahvaliti projektu Europe Readr, koji je inicirala susjedna Slovenija kao dio svog kulturnog programa predsjedanja Europskom unijom, koje je počelo 1. srpnja. 

Slovenci su tako omogućili besplatno čitanje po jedne knjige iz svih dvadeset i sedam članica Europske unije. Knjige su objavljene na svom izvorniku, ali i prevedene su na engleski jezik kako bi bile što šire dostupne. S cijelim projektom započelo se simboličnom svečanošću u Bruxellesu, a promotivna događanja organizirana su i u Sloveniji i u Beču. 

Uz Marka Pogačara, koji je dobio priliku za važnu i opsežnu promociju, među izabranim piscima u projektu Europe Readr našli su se i slovenski klasik i kandidat za Nobelovu nagradu Drago Jančar, i to svojim odličnim romanom “Drvo bez imena”, koji je preveden i na hrvatski jezik, a objavila ga je Meandar media. Češke boje brani i u nas objavljivani pisac Marek Šindelka, a one rumunjske nagrađivana i međunarodno poznata pjesnikinja Ana Blandiana. 

Foto: Ljevak.hr

Slovenija je u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom organizirala i cijeli niz drugih kulturnih projekata. Tako je u Bruxellesu ovih dana otvorena izložba poznatog kostimografa i likovnog umjetnika Alana Hranitelja, koji je dobro poznat i u Hrvatskoj, a rođen je u Zagrebu 1968. godine. No baš je projekt Europe Readr zamišljen kao najvažniji i najambiciozniji slovenski kulturni projekt u sklopu predsjedanja Unijom. Da je Slovencima knjiga bitan dio identiteta, svjedoči i činjenica da će Slovenija biti zemlja gost u Frankfurtu, i to 2022. godine, za što će se utrošiti 3,3 milijuna eura.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.