fbpx
Sanjin Strukic/PIXSELL

Kazalište Ulysses donosi premijernu izvedbu predstave Eugenea Ionesca ‘Nosorog’

Autor: M.T.

Kazalište Ulysses ove godine donosi premijernu izvedbu predstave Eugenea Ionesca “Nosorog”, u režiji Lenke Udovički i u prijevodu Vjenceslava Kapurala. Pretpremijera je na rasporedu 30. srpnja, premijera 31. srpnja, a izvedbe od 1. do 7. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasary, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić. Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, koreografiju Staša Zurovac, autor glazbe je Nigel Osborne, a autor tekstova songova Davor Rocco. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, pijanist i glazbeni voditelj je Karlo Hubak, autor video- projekcija Ivan Marušić Klif, a asistent scenografkinje Matej Kniewald.

“U malome provincijskom gradu hara dosad nepoznata epidemija koja napada ljude, a potom zaražene pretvara u – nosoroge. Takva apsurdna situacija nedvosmisleno postaje metafora o konformizmu i relativizmu koji, brišući granice dobra i zla, stvaraju plodno tlo za nastanak totalitarizma, to jest bilo kakvoga oblika vladavine koja ograničava slobodno mišljenje. Danas je to diktatura podizanja ruku, svojevrsne demokrature koja je tek travestija onoga što proklamira stvarna demokracija.

Kao inspiracija Ionescu je poslužila Kafkina pripovijetka ‘”Preobražaj”, ali i osobni doživljaj buđenja nacizma. Tom svojom jasnom asocijacijom progovorio je o ideološkom zagađenju, što nam je itekako poznato jer mi danas živimo u sveopćem, mentalnom, duhovnom zagađenju. Kad pogledamo oko sebe, vidimo poplavu besmislenih riječi, opasnih stavova, predrasuda, pojava, ponašanja, ističe se u najavi predstave “Nosorog”, ovogodišnje premijere Kazališta Ulysses.

„Danas ovaj Ionescov komad s lakoćom probija kazališnu rampu te stiže do naših ušiju koje ga i te kako dobro čuju. Tome je tako jer budućnost se nekad doista nabolje ogleda i može uvidjeti gledanjem u povijest. Nosorog uzbuđuje, tjera na razmišljanje, straši, zasmijava, ali i postavlja pitanja. Nosorog je djelo u kojem se suvremeni čovjek, na žalost, prepoznaje”, navedeno je, između ostalog, u najavi.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.