fbpx

KAZALIŠTE KEREMPUH: Posjetitelji oduševljeni predstavama za osobe oštećena sluha

Autor: M.T.

U sklopu projekta “Uključi me kulturno – predstave za gluhe i nagluhe osobe” prilagođene su dvije predstave Kazališta Kerempuh za osobe oštećena sluha – “Ja od jutra nisam stao” (13. studenog 2020.) i “Umri ženski” (18. veljače 2021.). Projekt je provela Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u partnerstvu sa Savezom gluhih i nagluhih Grada Zagreba a financiran je od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Uz poštivanje epidemioloških mjera predstavama je prisustvovalo ukupno 17 gluhih i nagluhih osoba koje su radnju na sceni pratile putem titlova. Titlove su izradili i uživo projicirali stručnjaci iz Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe. Posjetitelji su bili jako zadovoljni načinom prilagodbe i nadaju se većem broju prilagođenih predstava u budućnosti.

Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima još uvijek je na niskoj razini u Hrvatskoj. Iako je dio kina i kazališta u Gradu Zagrebu i ostatku Hrvatske dostupan osobama s teškoćama kretanja, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su u potpunosti nedostupni osobama s oštećenjima vida i/ili sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni. Cilj projekta je sprječavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima, u ovom slučaju gluhih i nagluhih osoba, u kulturnom životu Zagreba kroz njihovo uključivanje kao publike kazališnih predstava.

Projekt je financiran od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja za unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom iz proračuna Grada Zagreba za 2020.
Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.