fbpx
Ilustracija / Pixabay

KAJKAVSKI RJEČNIK OD SADA I ONLINE: Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje objavit će ga povodom velike obljetnice

Autor: Hina / Ines Brežnjak

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) na mrežnoj adresi kajkavski.hr objavljuje mrežnu inačicu “Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika“.

O 350. obljetnici objavljivanja prvoga tiskanog rječnika kajkavskoga hrvatskog književnog jezika “Dictionar” (1670.) Jurja Habdelića i 280. obljetnici tiskanja najbogatije kajkavske rječničke riznice Gazophylacium (1740.) Ivana Belostenca IHJJ, kako se navodi u priopćenju, objavljuje digitaliziranu mrežnu inačicu svih dosada tiskanih svezaka povijesnoga Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, koji se leksikografski izrađuje u Odjelu za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju, a objavljuje u suizdavaštvu s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU).

IHJJ podsjeća da je HAZU na zamisao Miroslava Krleže i Antuna Augustinčića sredinom 20. stoljeća pokrenuo izradbu Rječnika hrvatskoga kajkavskog književnog jezika, a cijeli je izvedbeni projekt povjeren IHJJ-u, koji je tada bio Akademijina ustrojbena znanstvena jedinica.


U Rječniku se na temelju odabranih i ustaljenih tiskanih i rukopisnih izvora, leksikografski obrađuje jezično blago kajkavskoga hrvatskog književnog jezika od 16. do polovice 19. stoljeća, uključujući i djela kajkavske dijalektne književnosti do sredine 20. stoljeća.

Rječnik se objavljuje, ističe IHJJ, u svescima od 240 stranica rječničkoga teksta, a tri sveska čine jednu Knjigu. Prvi je svezak tiskan 1984. godine, a dosad je objavljeno 14 svezaka s više od pedeset tisuća natuknica, u abecedariju od a do natuknice seļanec.

“Rječnik hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika jedno je od temeljnih djela hrvatske povijesne leksikografije i jezikoslovni je temelj za propitivanje udjela kajkavskoga hrvatskog književnog jezika u okviru tronarječnoga obilježja pisane riječi u povijesti hrvatskoga jezika”, ističe se u priopćenju IHJJ-a.

Stoga Institut, u skladu s najnovijim zahtjevima digitalizacijskih procesa računalnoga doba i potreba korisnika, znanstvenoj javnosti i svim zainteresiranim korisnicima na mrežnoj stranici kajkavski.hr objavljuje digitaliziranu inačicu tiskanih svezaka povijesnoga Rječnika hrvatskoga kajkavskoga književnog jezika, javno dostupnu i besplatnu za pretraživanje.

Autor:Hina / Ines Brežnjak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.