‘JULIJE CEZAR U EGIPTU’ Na pozornicu se vraća prva barokna opera postavljena u Rijeci

Autor: M.T.

Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vraća se opera „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, prva barokna opera postavljena u Rijeci, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama. Obnova je na programu u petak, 26. veljače 2021., s početkom u 19.30 sati.

Nakon dviju premijera odnosno dviju verzija, iz 2016. i 2020., ova će opera , pod ravnanjem meastra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića,  doživjeti još jednu verziju, a bit će to ujedno zadnja prigoda da publika vidi ovu operu prije njenog gostovanja na jednom od  najprestižnijih opernih festivala u Europi, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj u srpnju ove godine, u srednjovjekovnom dvorcu Olavinlinna uz najveće finsko jezero.

U isto vrijeme, obnova „Julija Cezara u Egiptu“ bit će čak četvrti operni naslov u „Zajcu“ u svega pet tjedana, nakon „Carmen“ i „Cavalerije rusticane“ krajem siječnja te „Traviate“ početkom ožujka. Naime, zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se vratila na riječki kazališni program uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera i preporuka.

Povratkom „Julija Cezara“ na opernu se pozornicu „Zajca“  vraća i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi, kojom je ostvarila i svoj operni debi u rodnom gradu 2016. godine.  I u obnovljenoj verziji Diani Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, pridružit će se nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, u ulozi Sesta će nastupiti Michaela Selinger, a u ulozi Tolomea Sonja Runje. Uz Ivana Šimatovića u ulozi Curija, u predstavi će po prvi put nastupiti bas-bariton Luka Ortar kao Achilla i kontratenor Franko Klisović kao Nireno..

Podsjetimo na kraju da je nakon velikog uspjeha, oduševljenja publike i iznimno laskavih ocjene kritike, riječki barokni spektakl oduševio i ljubljansku publiku na gostovanju u Cankarjevom domu 2017.
Predstava će ponovno započeti kao „sjedeća” odnosno „aitz” proba, a takva naizgled obična proba, u kojoj se izvođači pojavljuju i ponašaju kao „oni sami”, postupno će se trasnformirati u ultimativni, recikliran i barokno eklektičan operni spektakl.

Kritika je  ovu predstavu ranije ocijenila i opisala kao „fascinantnu i koherentnu“, kao „podvig i trijumf pojedinačnog i kolektivnog umijeća i kazališne umjetnosti u njenom najboljem izdanju“, predstavu koja „nudi mnogo više od sjajne operne izvedbe“, kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica“ ili „užitak koji se gleda širom otvorenih očiju i koji otkriva čaroliju barokne glazbe“.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Marin Blažević i Alan Vukelić, a Blažević je  u suradnji s Daliborom Fugošićem dizajnirao i svjetlo.. Projekcije potpisuju Dobriša Radovanović i Alan Vukelić, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.




Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju članice i članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak koja izvodi baletni solo, Laura Orlić, Andrei Koteles, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.