Foto: Milan Maričić/PIXSELL

JOVANKA JE VOLJELA OTVORENI DEKOLTE I NAGLAŠENI STRUK: Njezine glamurozne haljine u javnosti nakon gotovo 70 godina!

Autor: Š. P.

Izložba “Jovanka Broz – u boji” postavljena je u predvorju RTS-a u Beogradu, a posjetiteljima predstavlja modni svijet raskošnih boja nekadašnje prve dame Jugoslavije, koji gotovo sedamdeset godina nije bio dostupan javnosti.

Odjećom se, piše RTS, gradio javni identitet bračnog para Broz, ali i tadašnje nove Jugoslavije, njene ideologije i politike. Iako su bili na čelu socijalističke zemlje, glamur, luksuz i sjaj kao životni stil svrstavao je Tita i Jovanku u ravnopravan položaj s ostalim svjetskim liderima i kulturnom elitom. Način odijevanja prilikom državnih susreta, bio je strogo reguliran protokolom SFRJ ili zemlje domaćina.

Foto: Milan Maričić/PIXSELL

“Jovanka Broz je pratila svjetske modne trendove, ali je izgradila osobni, monumentalni stil svedenih linija, glamurozan, prepoznatljiv po odjeći krojenoj uz tijelo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocjenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom”, piše RTS u opisu izložbe.

Foto: Milan Maričić/PIXSELL

Modni stil Jovanke Broz bio je toliko promišljen da su zapravo postojale dvije prve dame – raskošna Jovanka za svijet i nešto skromnija Jovanka za Jugoslaviju.

Foto: Milan Maričić/PIXSELL

“Njena odjeća je imala dvostruki karakter: u diplomatskim krugovima korištena je kao diplomatsko sredstvo za unaprijeđenje međunarodnih odnosa države i brendiranje Jugoslavije u svijetu, dok je za domaću javnost, sa nešto skromnijim modelima, bila element povezivanja sa širim društvenim slojevima i sredstvo nove vlasti da se u državi, federaciji naroda stvori jedinstveni jugoslovenski nadnacionalni identitet”, piše RTS.

Foto: Milan Maričić/PIXSELL

Jovanka je najviše nosila ručno rađenu odjeću po mjeri, a krojevi upućuju na snažan utjecaj tadašnje pariške mode. Iza sebe je ostavila 676 haljina, stotinu pari cipela i 85 pari rukavica.

Foto: Milan Maričić/PIXSELL
Foto: Milan Maričić/PIXSELL
Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.