fbpx
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

SUZY JOSIPOVIĆ: ‘EX YU BILA JE ZEMLJA SNOVA. Bilo je posla koliko hoćeš. Dao Bog da se vrate ona vremena!’

Autor: Marina Tenžera

Suzy Josipović Redžepagić ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj modi. Kao odlična organizatorica bila je pokretačica prve privatne modne agencije Suzy i prvog Tjedna mode koji se godinama u Hrvatskoj uspješno održava, ali i inicijatorica brojnih drugih javnih događanja. Svestrana magistra ekonomije nakon godina bavljenja modom i organiziranjem atraktivnih javnih događanja posvetila se kuhanju i napisala kuharicu sa 500 slanih recepata “Mama zna!” koja je doživjela velik uspjeh. Dvije godine uporno je kuhala i sama fotografirala jela čije je recepte prikupila u kuharicu koju joj je objavio Algoritam. O novoj knjizi slatkih jela koju piše i svojoj bogatoj modnoj djelatnosti govori za 7dnevno.

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

Bili ste jedna od slavnih hrvatskih manekenki, a počeli ste nastupati još kao djevojčica. Kako ste se počeli baviti tim poslom?

Mama Nada je radila u Nami na Kvaternikovu trgu i trebali su djevojčicu za snimanje Naminih kataloga, za modne revije u Nami, predstave s Mendom i Slavicom… I tako, kad sam počela s tri godine, nastavila sam se baviti manekenstvom. Čak sam se i kupala u izlogu Name i reklamirala pjenu za kupanje Badedas, što je bilo prilično zabavno.

Kako je izgledalo manekenstvo u doba vaše mladosti, kada ste si mogli priuštiti auto od honorara, u usporedbi s današnjim vremenom?

Kao manekenka i model radila sam u ex YU koja je bila puno veća pa je i posla bilo puno više nego danas. Tada je bila ekspanzija modnih i inih brendova, a ja sam valjda bila fotogenična i suradnicima simpatična pa sam i dosta radila. Snimila sam puno TV-reklama pa sam jedno vrijeme vjerojatno ljudima i išla na živce jer sam iskakala iz paštete, od 10 reklama prije dnevnika, mojih je bilo barem 6-7, ali bila sam uvijek profesionalna, nasmijana i suradnici su rado radili sa mnom.

Što je bitno za vrhunski top model?

Profesionalnost u poslovanju, a faktor X u nastupu. Biti samo svoja u modelingu je presudna osobina. Ali i bonton, urednost, elegancija, odvažnost, simpatičnost, strpljivost, komunikacija i lijepo i zahvalno lice također.

Magistrirali ste ekonomiju, ali niste radili ni za koga već ste počeli s organiziranjem raznih događanja. Kakva ste sve događanja organizirali?




Kada sada pogledam, nekako sam uvijek probijala put ostalima… Radila sam prvi izbor za Miss Hrvatske, prvi Miss Universe, imala prvu privatnu modnu agenciju, radila prvi Tjedan mode u Hrvatskoj – Fashion week Zagreb pa i Food film festival Zagreb, Gastro music fest, Split i Šibenik Spring, Beats&bites festival…

Kako je izgledao početak prve privatne modne agendije Suzy?

Tada sam se bila vratila iz New Yorka u kojem sam bila tri ljetna mjeseca i kako sam radila nekoliko manekenskih poslova, upoznala sam se s mnogo profesionalnijim pristupom nego što je do tada bio u ex YU, a oduvijek sam bila dobra organizatorica i za vrijeme svog modelinga već sam organizirala dosta revija i snimanja, tako da je to bio neki logičan nastavak svega do tada naučenog. Napravila sam prvi headshot (plakat s manekenima), composit cards (osobne karte svih manekena s mjerama, visinom…), radila castinge, kupovala agencijski accessoires za revije i snimanja, a do tada smo kao manekeni morali donositi svoj.

Kako je zaživio Tjedan mode i kakvi su njegovi uspjesi do danas?




Mislim da je prvi Fashion week Zagreb bio u ožujku 2003. u Muzeju za umjetnost i obrt. Kako sam godinama posjećivala Milano fashion week, pokušala sam po uzoru na njega organizirati i zagrebački. Na prvom sam napravila itinerar da revije idu tijekom cijelog dana, ali sam onda shvatila da nema publike za to jer nema velikih kupaca i da je fashion Hrvatima samo zabava i pitanje tko će biti viđen u prvom redu pa sam već sljedeći put sve revije prebacila da idu samo navečer. Fashion week Zagreb radila sam 15 godina, dva puta godišnje, i iskreno – umorila se od mode. Kako su izbijale krize, jedna po jedna, tako je i interes za modu počeo jenjavati. Jeftinije masovne komercijalne marke nadvladale su domaći dizajn i strane skupe dizajnere, poanta Fashion weeka je da se na njemu pokazuju kolekcije unaprijed, što je kod nas teško moglo zaživjeti, još teže prodaja na veliko. Iako, Fashion week ostaje moja velika ljubav, a ako se financijsko modno tržište pokrene, organizirat ću ga ponovno.

Gdje ste sve gostovali kao manekenka?

Ex YU bila je zemlja snova, posla koliko hoćeš, a ja sam se modelingom bavila uz svoja dva fakulteta.

Što biste danas preporučili djevojkama koje se počinju baviti tim poslom?

Možda sada nije vrijeme za modeling, jako je malo i revija i snimanja. Dao bog da se vrati potražnja kao nekad!

Danas ste poznati kao autorica kuharice “Mama zna!”. Tko vas je učio kuhati?

Naravno, moja mama. Zato se i zove “Mama zna!” jer mame uvijek najbolje znaju. Tako je i moja bila izvrsna kuharica, ali i moje bake koje su obje i radile kao kuharice i savršeno su kuhale. Moja kuharica je nastala, da tako kažem, slučajno jer je u prvome redu bila namijenjena mojim trima kćerima, htjela sam im napisati sve recepte da imaju sve na jednome mjestu, da me, kad se odsele, ne moraju svakodnevno zvati i pitati kako se priprema ovo ili ono, da im sve olakšam. Pisana je jednostavno, postupci idu od počeka do kraja kuhanja, tako da je i za početnike, ali i za kreativce i znalce jer ima i jednostavnih, ali i kompliciranijih jela. Pisana je zagrebačkim jezikom, kako i sama govorim. Svi recepti su zagrebački, s utjecajem raznih kultura koje nas okružuju i koje smo neminovno poprimili i naslijedili. Namirnice su lokalne i poznate svima.

Danas ljudi jedu veoma nezdravo, “fast food”, umjetne piliće i umjetno stvoreno, genetski modificirano povrće. Što mislite o tom globalnom fenomenu “hrane s nogu”?

Kad je riječ o namirnicama, naravno, svjesna sam svega i zabrinuta. Danas je postala znanost kupiti zdravo i stvarno eko, bez dodanih pesticida, hormona rasta, kemikalija ili GMO… Dosta čitam o tome, primjenjujem naučeno, kupujem samo na placu, a imam sreću da mi je ured na Kvaternikovu trgu iznad placa pa mogu razlučiti preprodavače od pravih kumica.

Koja je najzdravija hrana?

Svježa, lokalna i bez ikakvih kemikalija. Meso s pašnjaka i iz slobodnog uzgoja i riba iz divljeg uzgoja. Zbog sve više alergena trebamo izbaciti nezdrave proteine koje ljudsko tijelo ne može probaviti i koji uzrokuju cijeli niz bolesti, poput lektina i glutena te laktoze.

Koji je vaš omiljeni recept?

Joj, ja toliko volim jesti, i slano i slatko, ne znam što više… Isto tako volim i sve kuhati. Škampi na buzaru. Tatarski biftek. Riba. Parmigiana… Puno toga.

Kako hrana može biti lijek?

Sve što unosimo u organizam je lijek ili otrov. Istina, može biti lijek, itekako. Prehrana uzrokuje niz bolesti, nažalost, sve više i više. Upravo sam pročitala knjigu “Paradoks biljaka” koja mi je otkrila kako lektini u bilju, mahunarkama, žitaricama, košticama i kikirikiju, većini voća, mogu uzrokovati razne autoimune bolesti, pa čak i rak. Zato ih apsolutno treba izbjegavati. Guliti rajčice i micati sjemenje, ne jesti ljuske i opne jer su one prepune lektina… Definitivno se hranom možemo izliječiti. Nije bez vraga izmišljen post i gladovanje. Treba odmoriti i detoksirati organizam od niza otrova. A tu je i Zeotex – zeolit kojim perem sve voće i povrće, rižu, sjemenke…

Jednom ste izjavili da volite glazbu Crvene jabuke. Zašto i što još volite slušati?

Glazba je moja velika ljubav odmalena. Otac mi je osnovao diskografsku kuću Suzy i odrasla sam uz glazbu i pjevače. Muzika, filmovi i knjige moje su tri velike ljubavi. Slušam apsolutno sve, ali najviše me opuštaju Barry White, Sinatra, Aretha Franklin… Volim i jazz i soul, talijanske kancone, pop, rock, obožavam svog Čolu, Bajagu, Žeru, Dugme…

Imate veliku biblioteku, rekli ste da jako volite čitati. Koji su vaši omiljeni pisci?

Imam, cijeli život skupljam knjige, a među njima posebno mjesto zauzimaju kuharice kojih imam poprilično. Čitam sve. Volim Murakamija, Hosseinija, Marqueza, Coelha, Ruiza Zafona… Toliko je dobrih autora! Ovo ljeto pročitala sam predobrih desetak novih knjiga.

Iako cijenite svoju intimu, ipak, moramo vas pitati što je tajna vašeg dugogodišnjeg uspješnog braka u doba kada se mnogi parovi rastaju, i to kratko nakon vjenčanja?

Ne znam… Vjerojatno ljubav.

Imate tri prekrasne kćeri. Jesu li krenule vašim stopama i što vam znači obitelj?

Imam svoje tri najveće sreće – Saru, Hannu i Taru. A sada sam dobila i dvoje unuka, Maka i Leni. Presretna sam i preponosna na njih. Svaka neka krene svojim putem, kojim god želi, ja ću uvijek biti samo podrška. Sarah je isto magistrirala ekonomiju kao i ja, Hannah je upravo dala zadnju godinu, ima još magisterij, a Tara je završila 3. godinu, isto ekonomije. Tako da da, sve su na mene…

Rekli ste da cijenite feministkinje, da su žene pametnije i organiziranije, da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Koliko su žene danas važne u društvu u kojem preuzimaju sve važnije uloge?

Da, sve i mislim tako, da su žene glavni pokretači. I upravo mi je nemoguće povjerovati što se događa u Afganistanu. Duboko sam potresena novonastalom situacijom i ne spavam već noćima zbog toga. Ne mogu vjerovati što se događa u 21. stoljeću. Ako i nismo pametnije, sigurno smo ravnopravne, ali nikako potlačene. To bi trebalo biti prošlo svršeno vrijeme. O tome bih mogla ispisati stranice i stranice teksta…

Što spremate od novih projekata i knjiga?

Osam godina pisala sam i fotografirala (i jela) slatku kuharicu “Mama zna!” za koju se nadam da će zaista uskoro izaći… Pa novo izdanje slane “Mama zna!”, Food film festival u rujnu… Nadam se da ćemo uspjeti naći neku dobru lokaciju u gradu jer nova vlast miče sve festivale iz centra.

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.