Foto: Privatna arhiva

Jedan od najčitanijih dječjih SF romana po prvi put na sceni kazališta Žar ptica

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Gradsko kazalište Žar ptica svojim posjetiteljima nudi pravu kazališnu poslasticu, napetu i emotivnu zagrebačku priču Krešimira Butkovića. Bornin vremeplov, pustolovni SF roman po prvi će se puta naći na zagrebačkoj sceni Žara ptica 1. ožujka u 19 sati.

Nedugo nakon objavljivanja (2016.), ovaj zagrebački avanturistički roman za djecu i mlade, postao je pravi hit među čitalačkom publikom i najčitaniji roman 2017. godine. Djeca su s radošću prihvatila putovanje kroz vrijeme, u pustolovne osamdesete godina prošlog stoljeća u kojima je sve nekako bilo drugačije.

Okosnica Butkovićeva romana je dječak Borna koji je odlučio da će jednom kad odraste napraviti vremeplov kojim će se vratiti u prošlost u vrijeme kad mu je otac bio živ.  Uz pomoć svoje hrabre prijateljice Nike u tome i uspijeva. Međutim vremeplov se pokvari i oni “zapnu” u osamdesetim godinama u zagrebačkom kvartu Črnomerac.

Foto: GK Žar ptica

U radnji su se spojili autobiografski podaci autora Krešimira Butkovića i njegovog brata, koji su u osamdesetima bili djeca. Dječak Borna je njegov nećak, a iz njegove želje da još jednom vidi svog oca našao je i inspiraciju za ovaj roman. Kako sam autor kaže, “većina likova je stvarna i posveta mojoj škvadri u mladosti”.

Predstavu prema dramatizaciji Nine Skorup režira Ivan Leo Lemo. Nina Skorup ističe da se u Borninom vremeplovu na sceni uvodi i tzv ozbiljne životne teme poput invalidnosti i smrti u dječju svijest odustajući od tabuizacije i marginalizacije situacija koje ih uključuju, pozivajući odrasle da preuzmu odgojnu ulogu koja usmjerava, vodi i uvodi, (u)tješi i objasni nepoznato i “ozbiljno” bez stigmatizacije.

‘HIPERAKTIVAN SAM I NE SMATRAM TO MANOM’ Maestro Miron Hauser o glazbi, talentu i ljubavi: ‘Školski sustav je osmišljen tako da djecu ukalupi’
Igraju: Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Ante Krstulović, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Vini Jurčić, Matej Đurđević i Filip Sever.
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.