fbpx

Jasna Turkalj izabrana za ravnateljicu Hrvatskog instituta za povijest

Autor: hina

Jasna Turkalj preuzet će dužnost ravnateljice 1. siječnja 2011. Dosadašnji ravnatelj Stjepan Matković i viši znanstveni suradnik Alexander Buczynski također su se natjecali za dužnost ravnatelja.

Upravno vijeće Hrvatskog instituta za povijest izabralo je danas višu znanstvenu suradnicu Jasnu Turkalj za novu ravnateljicu tog instituta na razdoblje od četiri godine, rečeno je u institutu.

Jasna Turkalj preuzet će dužnost ravnateljice 1. siječnja 2011. Dosadašnji ravnatelj Stjepan Matković i viši znanstveni suradnik Alexander Buczynski također su se natjecali za dužnost ravnatelja.

Jasna Turkalj (Zagreb, 1962.) završila je studij povijesti i arheologije na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Od 1995. zaposlena je u Hrvatskom institutu za povijest. Doktorirala je obranom rada “Nositelji pravaške misli 80-ih godina 19. stoljeća” na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2002. godine. Urednica je časopisa “Povijesni prilozi” te predsjednica Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest. Objavila je, uz ino, knjigu “Pravaški pokret 1878. – 1887.” godine 2009.


Hrvatski institut za povijest sljednik je Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske i Instituta za suvremenu povijest. Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske osnovan je 1961., a kao Institut za suvremenu povijest djelovao je od 1990. do 1996., kad je potreba za sveobuhvatnijim istraživanjem i razumijevanjem hrvatske povijesti urodila novim nazivom. Hrvatski institut za povijest od tada pokriva povijest u razdoblju od ranoga srednjeg vijeka do najnovije povijesti. Prvi direktor tog instituta bio je dr. Franjo Tuđman.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.