fbpx

Jandroković predstavio projekt Croatia EXPO 2010

Autor: hina

U pozdravnom govoru ministar je ocijenio da EXPO na "najbolji mogući način odražava današnji globalizirani svijet", a da tema ovogodišnje Svjetske izložbe - "Bolji grad, bolji život" u "potpunosti odražava narav domaćina, jednog od gradova koji najbrže rastu i u Kini i u svijetu - Šangaja".

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković predstavio je u ponedjeljak u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu projekt Croatia EXPO 2010. s kojim će se naša zemlja predstaviti na Svjetskoj izložbi EXPO 2010. u Šangaju.

U pozdravnom je govoru ocijenio da EXPO na “najbolji mogući način odražava današnji globalizirani svijet”, a da tema ovogodišnje Svjetske izložbe – “Bolji grad, bolji život” u “potpunosti odražava narav domaćina, jednog od gradova koji najbrže rastu i u Kini i u svijetu – Šangaja”. Rekao je kako se nada da će i ovogodišnja izložba predstaviti Hrvatsku tako da pobudi zanimanje ne samo turista već i gospodarstvenika, posebice iz zemlje domaćina.

Jačanje hrvatsko-kineskih odnosa


– Očekujem da će nastup na Svjetskoj izložbi u Šangaju našu zemlju, našu kulturu i tradiciju ne samo približiti milijunima posjetitelja nego i pridonijeti jačanju sveukupnih hrvatsko-kineskih odnosa – rekao je Jandroković.

– Novi zamah u političkim odnosima dviju zemalja zasigurno će potaknuti zanimanje ne samo kineskih turista nego i gospodarstvenika za Hrvatsku – dodao je, te najavio je da će na 86. jesenskom zagrebačkom velesajmu Kina nastupiti kao zemlja partner.

Na kraju je poručio da će Kina “ulaskom Hrvatske u EU dobiti još snažnijeg partnera”.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Lianqi Wu izrazio je veliko zadovoljstvo današnjim predstavljanjem Svjetske izložbe i hrvatskim sudjelovanjem na EXPO-u 2010.

Šest mjeseci svjetske izložbe

Podsjetio je da je to prva Svjetska izložba koja se održava u zemlji u razvoju, nazvavši cijeli događaj “olimpijadom gospodarstva, znanosti i tehnologije”.
Jandroković i veleposlanik Lianqi su također istaknuli da se upravo ove godine obilježava 30. godišnjica prijateljstva između Zagreba i Šangaja. Autor Hrvatskog paviljona na Svjetskoj izložbi je arhitekt Branko Silađin.

Svjetska izložba EXPO 2010., koja se otvara 1. svibnja i traje šest mjeseci, prostire se na 322 hektara na objema obalama rijeke Huangpu u samu središtu 18-milijunskog Šangaja. Najavljeno je sudjelovanje 192 zemlje i 50 međunarodnih organizacija. Predviđa se da će je u šest mjeseci trajanja posjetiti između 70 i 100 milijuna ljudi.

Hrvatska je prvi put kao samostalna država sudjelovala na Svjetskoj izložbi 1998. u Lisabonu.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.