Dnevno.hr

Izložba Želimira Žilnika u Kunsthalleu

Autor: Dnevno.hr/M.T.

Izložba “Građani iz sjene” Želimira Žilnika otvorena je 23. listopada 2020. u bečkom Kunsthalleu. Kustosice izložbe: Što, kako i za koga WHW su Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović.

Izložba Građani iz sjene propituje radikalne filmske prakse i ekstenzivan opus redatelja Želimira Žilnika (rođen 1942, živi i radi u Novom Sadu). Od samih početaka na živoj jugoslavenskoj amaterskoj filmskoj sceni 1960-ih, Žilnik je stvorio više od 50 filmova, uključujući i brojne igrane i televizijske filmove, često u žanru dokumentarne drame.

Građani iz sjene na izložbi u Kunsthalleu u Beču proširena je verzija izložbe nastale u partnerstvu s Edith-Russ-Haus for Media Art u Oldenburgu u Njemačkoj 2018. godine koja je kasnije izložena u Galeriji Nova u Zagrebu. Naziv izložbe Građani iz sjene odražava Žilnikov cjeloživotni fokus na nevidljive, potisnute te malo ili nimalo zastupljene članove društva.

Autor:Dnevno.hr/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.