Foto: Gradski muzej Bjelovar

Izložba u Bjelovaru: Jaslice u školjkama Jakobovih kapica iz dubrovačkog restorana

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Ususret blagdanima i adventskom razdoblju, u Gradskom muzej Bjelovar se otvara izložba “Božićne jaslice“.

Jaslice kao pobožna inscenacija Kristova rođenja koja se postavlja u crkvama, domovima i javnim prostorima tijekom božićnih blagdana svoju tradiciju duguju sv. Franji Asiškom koji je 1223. godine u talijanskom gradu Grecciu u šumskoj spilji postavio scenu Kristova rođenja sa živim ljudima i životinjama. Otada se običaj pravljenja jaslica od figura širi prvotno među franjevcima u Italiji, preko alpskim zemalja i južne Italije da bi od 16. stoljeća postala uobičajena praksa u cijeloj Europi.

Foto: Gradski muzej Bjelovar

Izložba božićnih jaslica Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica i Gradskog muzeja Bjelovar će prikazati najljepše jaslice – radove članova Udruge od raznih materijala, preko tradicijskog do modernog scenskog prikaza rođenja Krista.

Autorica koncepta izložbe je Ana Drveni, a ista će se moći posjetiti do 6. siječnja 2024. godine.

Foto: Gradski muzej Bjelovar

Na izložbi će se moći vidjeti razni kreativni koncepti nastali iz starih materijala pronađenih i iskorištenih sa “zelenih otoka” ili iz kućanstava poput jaslica u kutiji od starog televizora i u pletenoj oplati ili u školjkama Jakobovih kapica iz dubrovačkog restorana.

Svečano otvaranje održat će se  27. studenog (ponedjeljak) 2023. godine u 18:00 sati.

Foto: Gradski muzej Bjelovar
Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.