fbpx
Foto: Galerija Vladimir Filakovac

Izložba Lene Kramarić ‘PREživjeti’ o današnjem nesigurnom vremenu tjeskobe i strahova

Autor: M.T.

Današnje nesigurno i tjeskobno vrijeme globalne pandemije, ratova i siromaštva koje izaziva masovne psihoze i depresiju našlo je svoj odjek u djelima umjetnika. Jednu od takvih izložaba priredila je galerija „Vladimir Filakovac” u kojoj se u ponedjeljak, 27. rujna otvara izložba renomirane slikarice Lene Kramarić nazvana „PREživjeti”. Kako ističe kritičarka Marijana Paula Ferenčić – „Recentno pandemijsko vrijeme kao da je tematski podvuklo likovne preokupacije Lene Kramarić. U trenutnoj prenapregnutoj globalnoj psihozi, propituju se granice pojedinačnih i društvenih sloboda. Svakodnevna suočavanja s osobnim nelagodama, subjektivnim stresovima, tjeskobama i samoćama, izrastaju u teme u kojima Lena Kramarić potvrđuje svoju kreativnu samosvijest. Kroz likovnu, kao i društvenu izolaciju, slikarica je prigrlila svakodnevne priče o majčinstvu, osobnim zahvalama, vrijednostima i iskustvima, strahovima od budućnosti, turizmu i egzistenciji, emotivnoj stagnaciji, otuđenosti i otporu, rastu i razvoju, odnosima i vezama. Njezini bezidentitetski likovi kreiraju priče grozničavog, neizvjesnog trenutka koji se prenosi iz prizora u prizor. Artikulacija njihovih lica i tijela sugerira kompozicijsku nedovršenost, što navodi na segmentiranost u likovnom pripovijedanju. Lena Kramarić tako iznosi slike unutrašnjih emotivnih doživljaja te ih smješta u kaotičnu okolinu univerzalnih tema unutarnjih i vanjskih sloboda. Stvara na papiru, platnu i dasci, kombiniranom tehnikom, najčešće kolažirajući više prizora u jedan”. 

Lena Kramarić rođena je u Zagrebu 1982. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo), koju završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Od 2012. godine bavi se i pedagoškim radom u domeni likovne umjetnosti, vodi likovne radionice i projekte za djecu i odrasle. Godine 2020. završava dvogodišnju edukaciju za praktičare ekspresivne art terapije. Aktivno izlaže od 2005. godine. Realizirala je 37 samostalnih izložbi u Hrvatskoj (Dubrovnik, Zagreb, Metković, Varaždin, Samobor, Split…) i u inozemstvu (Austrija, Malta, Brazil, Njemačka, Nizozemska i Švicarska) te je sudjelovala na 24 grupne izložbe (Srbija, Crna gora, Hrvatska, Makedonija, BiH, Slovenija, Nizozemska, Italija…). Realizirala je i 4 multimedijalnih projekta te 2 performansa. Voditeljica je umjetničke organizacije Genijator. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Dubrovniku.

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.