fbpx

IZLOŽBA KAKVA SE NE VIĐA SVAKI DAN! Slavni umjetnik izvest će jedinstveni performans slikanja i glazbe uživo

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

U petak, 7. listopada s početkom u 19 sati otvara se izložba „SVJETLOCRNO“ umjetnika Danijela Žeželja u Muzeju suvremene umjetnosti.

Otvorenje izložbe, koja predstavlja prvo samostalno predstavljanje Žeželja u MSU-u, popratit će multimedijalni performans slikanja i glazbe uživo u izvedbi Danijela Žeželja, austrijske bubnjarice Katharine Ernst i pulskih glazbenika Alena i Nenada Sinkauza, a ponudit će publici da izravno svjedoči procesu nastajanja umjetničkog djela uz snažnu razmjenu glazbenih i slikarskih elemenata.

Sama izložba „Svjetlocrno“ koncipirana je kao narativni ciklus koji kombinira niz zidnih slika i uokvirenih grafika velikog formata. Galerijski prostor Black Box, veličine 27 × 9 ×4 metara, transformiran je u trodimezionalnu vizualnu sekvencu, zidovi i grafike postaju cjelinom, a ulaskom u prostoriju fizički i mentalno se ulazi u priču. Teme izložbe jesu pobuna i katarza.


Iz recenzije izložbe kustosice Leile Topić:

„Žeželj se prvenstveno smatra pripovjedačem koji, umjesto riječi, koristi slike – preciznije monokromatski i teški chiaroscuro,  posebno zamjetan u upotrebi širokih poteza crnog pigmenta istaknutih mrljama bijele boje i dramatičnim sjenama. Njegovi crteži i stripovi često uključuju  prizore urbanih pejzaža komplementarnih s unutrašnjom analizom i razmatranjima postojanja pojedinca u kontekstu šire ljudske povezanosti, izazivajući izravnu kritiku i dovođenje u pitanje društvene poretke (…)

Žeželjev kreativni proces izrazito je kritičan prema različitim suvremenim društvenim sustavima dok njegova djela istovremeno nude osjećaj mračnog odnosno magičnog realizma. Ispreplitanje stvarnosti i fantazije,  ugrađeno u Žeželjeve pripovijesti, stvara osjećaj čuđenja i zbunjenosti koji poziva gledatelje da preispitaju učinke suvremenih zajednica u kojima djelujemo.  Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala , Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper’s Magazine. „

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.