IZLOŽBA Hrvatski trijenale grafike

Autor: M. T./dnevno.hr

Osmi Hrvatski trijenale grafike (u organizaciji Kabineta grafike HAZU) održava se u prostoru Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, od 29. studenog do 29. prosinca 2019. Ova velika nacionalna i reprezentativna izložba predstavlja ponajbolja recentna ostvarenja na polju grafičke umjetnosti. Djela nastala u trogodišnjem intervalu daju uvid u stanje i raznolikost grafičke scene otkrivajući nove umjetničke senzibilitete i likovne preokupacije.

Ovogodišnji Trijenale zamišljen je kao kompleksna izložba koja predstavlja ukupno 68 autora različitih generacija i poetika okupljenih oko nekoliko dionica. Prva dionica posvećena je radovima umjetnika koje Kabinet grafike poziva na smotru, a radi se o renomiranim autorima nagrađenim na prošlim trijenalima kao i onima čiji je rad po svojoj vrsnosti i kvaliteti bio posebno važan u posljednje tri godine u umjetničkoj grafici. Drugu dionicu već tradicionalno čine grafike autora odabranih na javnom natječaju. Treću dionicu ovogodišnjeg Trijenala čine radovi četrnaest umjetnika mlađe i srednje generacije – objedinjeni pod nazivom Izmaknuta stvarnost – čija umjetnička praksa istražuje i propituje odnos između „poznate/prepoznatljive“ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti.

Na otvorenju Trijenala dodijelit će se Premija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te jednakovrijedne otkupne nagrade.

Središnju trijenalu manifestaciju, u Kabinetu grafike prati samostalna izložba Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike (2016.). Izložba Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani? donosi Ivanina najnovija grafička ostvarenja u čijem je središtu daljnje istraživanje percepcije i granica opažajnih procesa.
Pronašavši nova značenja, načine prezentacije i očitovanja transsubjektivne prirode, umjetnici su svojim kreativnim djelovanjem na ovogodišnjem Trijenalu pokazali snagu grafičkog izraza, iznova potvrđujući aktualnost medija u suvremenoj umjetničkoj produkciji.

Autorica koncepcije je Vesna Kemenec Križić, a izložba ostaje otvorena do 29. prosinca.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.