IZLOŽBA Dimitrije Popović tragom Leonarda

Autor: M. T./dnevno.hr

Moderna galerija će u subotu, 7. prosinca, u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“, javnosti predstaviti izložbu Dimitrija Popovića ‘Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija’, posvećenu 500. obljetnici smrti renesansnog genija, koja se obilježava diljem Europe.

U tekstu kataloga Dimitrije Popović piše da je naziv izložbe izveden iz oprečne percepcije Leonardovog genija: ‘Božansko – tvorac savršene mistične ljepote, estetičar, apologet ljubavi i pronalazač. Demonsko – optužen za sodomiju, seciranje leševa, mizantrop koji filozofiju pretpostavlja kršćanstvu’.

Izložba je slijedom rečene dvojnosti koncipirana u dva dijela , od kojih prvi predstavlja radove nastale u razdoblju između 1980. i 1983., a drugi recentne, na kojima su ‘za razliku od starih kompozicija, organske forme komponirane s geometrijskim elementima linija i ploha što simbolički ukazuje na Leonardovu zaokupljenost geometrijom i matematikom, odnosno proučavanje čovjekove anatomije i proporcija ljudskog tijela’.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.