Pixabay

I u Zagrebu projekt ‘Kad bi zidovi mogli pričati (o Chopinu)’

Autor: Sanja Plješa

U sklopu obilježavanja 210. obljetnice rođenja Frédérica Chopina, veleposlanstvo Poljske u RH u suradnji sa street-art umjetnikom Borisom Baretom realiziralo je u Zagrebu mural s likom velikog poljskog skladatelja.

Ove godine Poljaci u zemlji i inozemstvu slave 210. obljetnicu rođenja Frédérica Chopina – poljskog pjesnika klavira.

“Chopinov genij pojavio se već u ranom djetinjstvu. Imao je samo sedam godina kad se njegova poloneza u G-molu pojavila u tisku. Već od samog početka glazba ovog genijalnog skladatelja često je odražavala stanje njegova duha, osjećaje koji su ga prožimali, unutarnje nemire i navale emocija”, ističe se u priopćenju Veleposlanstva Poljske u RH.

Iako je Frédéric Chopin svoj odrasli život proveo izvan Poljske, nikada nije prestao čeznuti za Poljskom. Na samrtnoj postelji zamolio je da mu se srce pošalje u domovinu, u Varšavu. Želja Frédérica Chopina se ispunila – skladateljevo srce, izvađeno nakon njegove smrti, potajno je njegova starija sestra prokrijumčarila u Poljsku 1850. godine.

Godine 1880. njegovo je srce ugrađeno u zid crkve Svetog Križa, gdje se nalazi citat iz Evanđelja po sv. Mateju: “Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce”.

Kao počast uspomeni na velikog poljskog umjetnika i jednog od najpoznatijih svjetskih skladatelja, Veleposlanstvo Poljske u Zagrebu u suradnji s poznatim hrvatskim street art umjetnikom Borisom Baretom financiralo je mural na zidu zgrade u Dežmanovoj ulici 10, sa Chopinom u glavnoj ulozi.

Projekt “Kad bi zidovi mogli pričati (o Chopinu)” realiziran je na zgradi Ministarstva državne imovine, i uz njegovu suglasnost.




“Nadamo se da će ovaj mural još dugo vremena podsjećati na velikog poljskog glazbenika i potaknuti prolaznike na slušanje djela velikog poljskog umjetnika”, poručuje se u priopćenju Dagmare Luković, konzulice Poljske u RH.

Vojvoda od Albe i Medine Sidonije – najbogatiji aristokrat u Španjolskoj – 1756.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.