Carmela Žmirić

HOĆE LI REMEK-DJELO O RATU I PORAĆU ODNIJETI POBJEDU? Žmirićev ‘Pacijent iz sobe 19’ među pet odabranih za književnu nagradu

Autor: Hina/S.V.

Julijana Adamović, Kristina Gavran, Nikola Petković, Ivana Šojat i Zoran Žmirić finalisti su književne nagrade tportala vrijedne 50 tisuća kuna, a dobitnik će biti poznat na svečanoj dodjeli 3. lipnja u Zagrebu.

Pet finalista odabrao je žiri, kojim predsjeda književna prevoditeljica Ursula Burger, a čine ga još književna kritičarka Katarina Luketić, urednici i pisci Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović te kazališni redatelj Ivica Buljan.

Za književnu nagradu tportala, koja se ove godine dodjeljuje 12. put, prijavljeno je 49 naslova. U konkurenciju ulaze hrvatski romani izdani u prošloj kalendarskoj godini, a prijavljivali su ih izdavači ili autori.

Izbor su suzili izbor na jedanaest naslova, a žiri je na kraju odlučio da u finalu ostaju romani Julijane Adamović “Divlje guske” (Hena com), Kristine Gavran “Gitara od palisandra” (Disput), Nikole Petkovića “Put u Gonars” (Profil), Ivane Šojat “Ezan” (Fraktura d.o.o.) i Zorana Žmirića “Pacijent iz sobe 19” (Hena com).

Tportalova književna nagrada dodjeljuje se od 2008. godine, a prošle godine najboljim je proglašen roman “Lisica” Dubravke Ugrešić, koji je izdala Fraktura.

Godinu prije najboljim romanom proglašen je “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka, objavljen u izdanju naklade OceanMore. Novaku je tportalovu književnu nagradu dobio i za roman “Črna mati zemla” (Algoritam, novo izdanje OceanMore).

Prethodnih godina nagradu su dobile autorice Olja Savičević Ivančević za roman “Adio, kauboju” (Algoritam, novo izdanje Sandorf) i Sibila Petlevski za “Vrijeme laži” (Fraktura) te autori Dalibor Šimpraga za roman “Anastasia” (Durieux), Tahir Mujičić za roman “Budi Hamlet, pane Hamlete” (AGM), Drago Glamuzina za roman “Tri” (Profil), Zoran Malkoč za roman “Roki Raketa” (Profil), Ivica Đikić za roman “Sanjao sam slonove” (Naklada Ljevak) te Slobodan Šnajder za “Doba mjedi” (Tim Press).




Autor:Hina/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.