Foto: CROPIX/Milivoj Keber

HNK Osijek u problemu nakon slučaja Matanić: ‘Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi’

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Nakon što je u javnosti odjeknula vijest o spolnom uznemiravanju većinom mladih glumica od strane posrnulog redatelja Dalibora Matanića, tema spolnog uznemiravanja i zlostavljanja u domaćem glumačkom svijetu, koja je ponovno pokrenuta, iznjedrila je i neke konkretne poteze.

Osječki HNK  odlučio je raskinuti suradnju s redateljem Ozrenom Prohićem, koji je u više navrata prijavljivan za psihičko i spolno uznemiravanje studentica na  zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, te je bio i suspendiran, a studenti su zbog njegovo ponašanja organizirali i prosvjed.

Njegovo ime ponovno se počelo spominjati nakon što se doznalo što je radio njegov kolega Matanić, a Uprava osječkog HNK pojasnila je i zašto je donijela takvu odluku, iako je Prohić angažira kao redatelj opere Bedricha Smetane ”Prodana nevjesta”, kada se već znalo za optužbe koje su me stavljaju na teretu.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Raskid suradnje s omraženim redateljem

Iz Uprave su istaknuli kako su nedovoljno ozbiljno pristupili ocjeni ozbiljnosti i težini optužbi koje mu se stavljaju na teret.  “Uvidjevši ozbiljnost iznesenih optužbi izvještavamo javnost kako smo raskinuli suradnički odnos s redateljem Prohićem, a HNK u Osijeku ostaje mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja”, istaknuo je intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham.

Usprkos problemu s odgodom predstave, dobra je vijest što HNK Osijek ne odustaje od same predstave ”Prodana nevjesta”, koja će ostati u sklopu ove kazališne sezone.  Kada će se održati i s kojom autorskom ekipom, to će biti naknadno objavljeno, pojasnio je Ham za Hinu.

PROFESOR PROZVAN ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE SVE DEMANTIRA! S njim je povezivana još jedna neugodna afera




“Odlučni u tome da nastavimo obogaćivati kulturnu ponudu u regiji raznovrsnim programima, a potaknuti izvrsnim odjekom predstava koje nudimo našoj publici te bilježeći nezapamćenu posjećenosti, ustrajat ćemo na izvrsnosti i poticajnom radnom okruženju”, poručuju iz Uprave osječkog HNK-a.




Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.